Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Kommissionens främsta vetenskapliga rådgivare ger råd om reglering av #GeneEditing

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionens mekanism för vetenskaplig rådgivning (SAM) Group of Chief Scientific Advisors har publicerat en meddelandet tillhandahålla "vetenskapligt perspektiv på regleringsstatusen för produkter som härrör från genredigering och konsekvenserna för GMO-direktivet".

Rådgivarna rekommenderar att GMO-direktivet bör revideras för att återspegla aktuell kunskap och vetenskapliga bevis, och som en del av en bred dialog med relevanta intressenter och allmänheten i stort.

Forsknings-, vetenskaps- och innovationskommissionär Carlos Moedas sa: "Genredigering är en kritisk teknik med en enorm potential för att förbättra människors hälsa och bevara miljön. Jag välkomnar därför uttalandet från våra chefsvetenskapliga rådgivare som kommer att bidra till en välinformerad debatt om det regelverk som behövs för att upprätthålla höga skyddsnivåer samtidigt som det möjliggör innovationer som bidrar till miljö och välbefinnande. Deras uttalande ger också en värdefull input till våra reflektioner om framtida korrekturreglering så att våra lagar kan hålla jämna steg med våra labb.”

Kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet Vytenis Andriukaitis sa: "EU är en förkämpe för de högsta standarderna för livsmedelssäkerhet. Som vetenskapsman själv ser jag stora förtjänster i att hålla jämna steg med innovationer så att samhället kan dra nytta av ny vetenskap och teknik. För att göra det bästa av en sådan utveckling uppmuntrar jag en bred reflektion och diskussion om hur vi som samhälle vill gå vidare med frågor som genredigering.”

Mekanismen för vetenskaplig rådgivning inrättades i oktober 2015 för att stödja kommissionen med högkvalitativ, aktuell och oberoende vetenskaplig rådgivning för dess policyskapande verksamhet.

Mer information finns här..

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend