Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#EIB godkänner ny #ComplaintsMechanism

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den 13 november godkände styrelsen för Europeiska investeringsbanken (EIB) en reviderad policy för klagomålsmekanismen. Detta är avsett att ytterligare förbättra hanteringen av klagomål, stärka tillgängligheten för den oberoende klagomålsmekanismen och säkerställa ett snabbare svar. 

Efter antagandet av den reviderade policyn kommer EIB också att skapa ett nytt förfarande för att hantera projektupphandlingsklagomål separat från andra frågor.

"Europeiska investeringsbanken stöder transformationsinvesteringar runt om i världen och har åtagit sig att engagera sig ansvarsfullt med alla intressenter. EU-bankens robusta ramverk för ansvarsskyldighet säkerställer rätten för alla intressenter som anser att vi har underlåtit att uppfylla våra åtaganden att bli hörda och att klaga. Ett omfattande offentligt samråd har bidragit till att göra vår policy för klagomålsmekanismen mer användarvänlig och tillgänglig. Styrelsen har godkänt den reviderade policyn för klagomålsmekanismen idag. Under de kommande månaderna kommer Europeiska investeringsbanken att öka medvetenheten om den förbättrade klagomålsprocessen genom dedikerad kontakt, säger Europeiska investeringsbankens ordförande Werner Hoyer.

Lärdomar från klagomålsförfaranden som har tillämpats sedan 2010 

När EIB utvecklade den reviderade policyn för klagomålsmekanismen tog EIB hänsyn till skriftliga bidrag från 30 intressenter och Europeiska ombudsmannen. Detta var det tionde offentliga samrådet som genomfördes av EIB, i syfte att identifiera lärdomar från klagomålsförfaranden som har tillämpats sedan 2010.

Nytt separat reklamationsförfarande för projektupphandling 

Annons

För att återspegla den grundläggande skillnaden i upphandling har EIB inrättat ett nytt särskilt system för klagomål om projektupphandling för att säkerställa en effektivare och oberoende hantering av relaterade klagomål.

Ny mekanism för klagomål baserad på presumtion om avslöjande 

Publiceringsordningen för klagomål kommer att ändras från presumtion om konfidentialitet till presumtion om avslöjande, i linje med EIB:s öppenhetspolicy. Konfidentialitet för klagomål kommer att upprätthållas i specifika situationer, till exempel för att undvika potentiella repressalier eller när den klagande begär det. Klagomålsmekanismen ger en röst åt externa intressenter och ger allmänheten ett verktyg som möjliggör förebyggande lösning av tvister i projekt som finansieras av EIB-gruppen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend