Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

MEP Hans-Olaf Henkel: "En ny överenskommelse mellan EU och Storbritannien är nödvändig"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Oberoende Europaparlamentariker och före detta ordförande i Federation of German Industries Hans-Olaf Henkel (avbildad) har kritiserat de idéer som presenterades i Strasbourg av förbundskansler Angela Merkel om Europeiska unionens framtid. Med tanke på de enorma ekonomiska omvälvningar som förväntas orsakas av Brexit borde det enligt Henkel vara målet för den tyska Europapolitiken att erbjuda Storbritannien ett nytt avtal för att stanna i EU. "Oavsett om det är med eller utan en avtalsmässigt överenskommen exit, kommer Brexit att skapa en förlust-förlust-situation för både Storbritannien och EU," är Henkel övertygad.

Efter debatten i Europaparlamentet sa Henkel: "Om förbundskanslern fortsätter som hon har gjort hittills kommer Europas framtid att vara ett EU utan Storbritannien. – Och förlusten av den globala aktören Storbritannien kommer att vara mycket smärtsam för Tyskland.

Henkel kritiserade den tyska regeringen för att ha dåligt representerat tyska intressen och utövat för lite inflytande på förhandlingarna, främst ledda av EU:s chefsförhandlare Michel Barnier. Henkel sa: "Barniers linje var tydlig: andra länder borde avskräckas från att göra samma sak som britterna gjorde. Men alla försök att behålla britterna i EU har kvävts i sin linda.”

Enligt Henkel bör den tyska federala regeringen inte blanda sig i Storbritanniens inrikes angelägenheter, utan be Europeiska rådet och kommissionen att erbjuda Theresa May ett nytt avtal som ger Storbritannien mer ägande, särskilt när det gäller att hantera immigration. Henkel ser en sådan överenskommelse som genomförbar, eftersom många europeiska regeringar har ändrat sin syn på Brexit sedan den brittiska folkomröstningen.

Henkel anklagar Bryssel och Berlin för resultatet av folkomröstningen om Brexit: "Kommissionen hade vägrat att tillåta Storbritannien begränsad inhemsk kontroll över immigration. Den tyska flyktingpolitiken 2015 hade då ett avgörande inflytande på resultatet av folkomröstningen”, sa Henkel.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend