Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Ledamöterna röstar för uppgradering till #RailPassengerRights

DELA MED SIG:

publicerade

on

Uppdaterade tågresenärers rättigheter bör omfatta högre ersättningsnivåer för förseningar och bättre assistans till personer med nedsatt rörlighet.

Ledamöterna stödde förändringar av 2009 regler som syftar till att säkerställa bättre assistans till personer med nedsatt rörlighet, bättre tillgänglighet för cyklister och tydligare förfaranden för hantering av klagomål. Dessutom bör järnvägsföretagen förbättra informationen till passagerarna om deras rättigheter och öka ersättningen till pendlare vid förseningar.

Högre ersättningsnivåer efter långa förseningar

Ledamöterna höjde ersättningen för förseningar längre än en timme, från 25 procent till 50 procent av biljettpriset. Passagerare har denna rätt till ersättning utöver att behålla rätten att fortsätta resan eller bli omdirigerad.

Passagerare skulle ha rätt till 75 procent av biljettpriset vid försening på en timme och trettio minuter och 100 procent av biljettpriset vid förseningar på mer än två timmar.

För att undvika att passagerare blir strandsatta efter en missad anslutning, klargjorde parlamentsledamöterna att i fallet att en passagerare har fått flera biljetter för en resa med flera etapper, är rätten till information, assistans och kompensation desamma som för en genomgångsbiljett.

Annons

Ledamöterna avvisade också förslag om att undanta järnvägsoperatörer från att betala ersättning i händelse av "extraordinära omständigheter".

Bättre assistans för personer med nedsatt rörlighet

Assistans till rörelsehindrade bör vara avgiftsfri och tillgänglig på större stationer, utan att föranmälan behöver göras.

Ledamöterna minskade också tiden för föranmälan om assistans skulle behövas vid mindre stationer och klargjorde järnvägsoperatörernas och stationschefers ansvar för att fullt ut kompensera passagerare, om de har orsakat förlust av eller skada på rörelsehjälpmedel.

Mer plats för cyklar

Passagerare har rätt att ta med cyklar ombord på tåget, inklusive på höghastighetståg, långväga, gränsöverskridande och lokala tjänster, säger den antagna texten. Nya och renoverade tåg ska ha väl angivna utrymmen för att transportera monterade cyklar.

Enhetlig tillämpning av EU:s regler för järnvägsresenärers rättigheter

Ledamöterna stödde också en tidigare avveckling av tillfälliga undantag används av ett antal medlemsländer för att endast tillämpa delar av 2009 års passagerarregler för inrikes järnvägstjänster. Dessa undantag bör upphöra senast 1 år efter det att de ändrade reglerna har trätt i kraft.

Ledamöterna vill också att reglerna ska gälla för förortstrafik.

Referent Boguslaw Liberadzki (S&D, PL) sa: "Idag är en stor dag för konsumenträttigheter. Snart kommer passagerare att kunna ta cyklar på varje tåg och personer med nedsatt rörlighet kan förlita sig på bättre assistans på stationer och på tåg. Parlamentet tar konsumenternas rättigheter på största allvar , så vi föreslår också högre kompensationsbetalningar vid förseningar och vill säkerställa att passagerare på resor som involverar mer än en anslutning och som har fått separata biljetter har det fulla skyddet av reglerna."

Nästa steg

Ledamöterna antog parlamentets ståndpunkt om översynen av reglerna för tågpassagerares rättigheter med 533 för, 37 emot och 47 nedlagda. När rådet har antagit sin ståndpunkt kan förhandlingarna inledas om den slutliga formuleringen av de nya reglerna.

Mer information  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend