Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Den sista gränsen: Hur EU stöder #Galileo, #Copernicus och andra rymdprogram

DELA MED SIG:

publicerade

on

Inforgraphie illustration     

Rymdteknik används för allt från kommunikation till att rädda liv till sjöss och övervaka naturkatastrofer. Läs mer om hur EU hjälper till att göra detta möjligt. Den 21 november, parlamentets industri-, forsknings- och energinämnden antog ett förslag till betänkande skrivet av Massimiliano Salini om upprättandet av EU:s rymdprogram och Europeiska unionens byrå för rymdprogrammet. Den föreslagna budgeten på 16 miljarder euro för 2021-2027 omfattar program som t.ex Galileo, Copernicus och Space Situational Awareness.

Dessa rymdaktiviteter kommer också att gynna människor och företag på jorden. "En modern, säkrare, konkurrenskraftig, effektiv och hållbar transportsektor är djupt sammankopplad med rymdsektorn", säger Salini, italiensk medlem av EPP-gruppen. "Navigationssystemet och Jordobservationen förbättrar transporttjänsternas prestanda, vilket kommer att ge många fördelar på global och europeisk nivå.

"En effektivare trafikledning kommer att minska utsläppen och ta itu med problemet med klimatförändringar, en ökad användning av drönare kommer att förbättra leverans- och posttjänster, bättre flygspårning kommer att minska flyginställda flygningar och buller."

Rymdteknik är oumbärlig för ett antal viktiga tjänster som européerna är beroende av och det kan spela en avgörande roll för att effektivt hantera nya utmaningar som klimatförändringar, gränskontroller och bidra till att människor som bor i EU är säkra. Men inte ett enda EU-land har kapacitet att nå för stjärnorna ensam.

"Det nya rymdprogrammet satsar på Europa och syftar till att stärka dess globala ledarskap inom områdena jordobservation, navigering och teknisk forskning," sade Salini. "Även om Europa för närvarande är den andra rymdmakten i världen, måste vi främja en någonsin -större samarbete om vi vill att detta ska behålla vårt ledarskap. Detta blir av stor betydelse i ett sammanhang där traditionella rymdmakter förblir mycket aktiva och samtidigt kommer nya aktörer in som alltmer utmanar den europeiska rymdsektorns konkurrenskraft."

Upplyftning av Sentinel-2B på en Vega-raket från Europas rymdhamn i Franska Guyana kl. 01:49 GMT (02:49 CET) den 7 mars 2017. Sentinel-2B är den andra satelliten i Sentinel-2-uppdraget för Europas miljöövervakningsprogram Copernicus . ©ESA–Stephane Corvaja, 2017 Upplyftning av Sentinel-2B på en Vega-raket från Europas rymdhamn i Franska Guyana ©ESA–Stephane Corvaja, 2017 

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend