Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Ukraina – EU kräver obehindrad och fri passage genom Kertjsundet och Azovhavet

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU har uttryckt sin yttersta oro över den farliga ökningen av spänningarna i Azovsjön och Kertjsundet under de senaste dagarna som har lett till att Ryssland har beslagtagit ukrainska fartyg och deras besättningar och att skott avlossats mot dem, vilket har skadat flera ukrainska militärer. Vi är bestörta över Rysslands våldsanvändning som, mot bakgrund av den ökande militariseringen i området, är oacceptabel.

Europeiska unionen förväntar sig att Ryssland säkerställer obehindrad och fri passage genom Kerchsundet till och från Azovsjön, i enlighet med internationell rätt. Vi uppmanar alla till yttersta återhållsamhet för att omedelbart trappa upp situationen. I detta sammanhang uppmanar vi också starkt Ryssland att frige de tillfångatagna fartygen, deras besättning och utrustning villkorslöst och utan dröjsmål.

Rysslands illegala annektering av Krimhalvön 2014 är fortfarande en direkt utmaning mot internationell säkerhet, med allvarliga konsekvenser för den internationella rättsordningen som skyddar alla staters enhet och suveränitet. Vi bekräftar på nytt vårt fördömande av detta brott mot internationell lag. Byggandet av Kerch-bron utgör ytterligare en kränkning av Ukrainas suveränitet och territoriella integritet.

Europeiska unionen upprepar sitt fulla stöd för Ukrainas oberoende, suveränitet och territoriella integritet inom dess internationellt erkända gränser. Europeiska unionen erkänner inte och kommer inte att erkänna Rysslands illegala annektering av Krimhalvön. Europeiska unionen kommer att fortsätta att noga följa situationen och är fast besluten att agera på lämpligt sätt, i nära samordning med sina internationella partner.

Besök hemsidan

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend