Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Europeiska kommissionen under beskjutning för CVM-rapport om #Rumänien

DELA MED SIG:

publicerade

on

The opinion of the Romanian Constitutional Court is now expected to be delivered on 12th December. But in the meanwhile concerns have been expressed that the European Commission’s CVM Report on Romania failed to address a number of key issues, writes James Wilson.

I år har till exempel sett en rumänsk parlamentarisk utredning avslöjat 65 protokoll mellan den rumänska underrättelsetjänsten (SRI) och Anti-Corruption Directorate (DNA) och en lång rad andra brottsbekämpande, rättsliga och administrativa myndigheter.

Ett av dessa protokoll är med Superior Council of Magistracy (CSM), som ansvarar för att reglera domares och åklagares verksamhet. Detta protokoll är särskilt alarmerande eftersom det pekar på underrättelsetjänstens tryck och kontroll över rättssystemet.

Ett annat orosmoment är att protokollen används för att gå utanför konstitutionella skyddsåtgärder vid insamling av bevis som strider mot Rumäniens konstitution och Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna.

Ändå gav CVM-rapporten ett mycket svagt svar på protokollskandalen. Den försökte understryka att protokollen var hos åklagare och vek sig undan det faktum att även domstolsinstitutionerna (inklusive Högsta magistratsrådet) hade sådana överenskommelser med underrättelsetjänsterna.

Det måste finnas ett frågetecken kring hur vi kan förvänta oss att domstolar ska hantera sådana anklagelser när de själva har protokoll med underrättelsetjänsterna. Själva existensen av dessa protokoll är en kränkning av europeiska principer om rättsstatsprincipen och rättvisa.

Annons

Speaking exclusively to EU Reporter, senior MEP Norica Nicolai from the ALDE Group said, “We now look to the legal possibility to denounce this document before the European Court of Justice.”

 

Författaren, James Wilson, är grundare av International Foundation for Better Governance.

 

 

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend