Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#EuropeanCitizensInitiative – Kommissionen förklarar som otillåtlig begäran om EU-folkomröstning om att Storbritannien ska stanna eller lämna

DELA MED SIG:

publicerade

on

The European Commission has decided not to register a European Citizens’ Initiative entitled ‘EU wide referendum whether the European Citizens want the United Kingdom to remain or to leave!’.

The Commission found that that the conditions for registration of this initiative were not met as the matter falls outside of the EU’s field of competence.

The initiative states that: “All European Citizens should have the possibility to express their political opinion, whether they wish the United Kingdom to stay in the European Union.” The organisers call on the European Commission to “support this public opinion poll giving all European Citizens in all 28 member states, the possibility to express their wish whether the Brexit should happen or not.” Article 50(1) of the Treaty on European Union (TEU) explicitly allows any Member State to withdraw from the Union in accordance with its own constitutional requirements. While the European Commission regrets the decision of the United Kingdom to leave the European Union, it respects the outcome of the referendum.

Bakgrund

European Citizens’ Initiatives were introduced with the Lisbon Treaty and launched as an agenda-setting tool in the hands of citizens in April 2012, upon the entry into force of the European Citizens’ Initiative Regulation which implements the Treaty provisions. In 2017, as part of President Juncker’s State of the Union address, the European Commission tabled reform proposals for the European Citizens’ Initiative för att göra det ännu mer användarvänligt.

När det väl har registrerats formellt tillåter ett europeiskt medborgarinitiativ en miljon medborgare från minst en fjärdedel av EU:s medlemsländer att bjuda in Europeiska kommissionen att föreslå en rättsakt på områden där kommissionen har befogenhet att göra det.

Villkoren för tillåtlighet, som föreskrivs i förordningen om det europeiska medborgarinitiativet, är att den föreslagna åtgärden inte uppenbart faller utanför ramen för kommissionens befogenheter att lägga fram ett förslag till rättsakt, att den inte är uppenbart kränkande, oseriös eller irriterande. och att det inte uppenbart strider mot unionens värderingar.

Annons

Over the last two years the Commission registered four ‘Brexit-related’ initiatives:

While two ‘Brexit-related’ initiatives did not meet the conditions for registration and were declared as inadmissible:

Mer information

ECIs samlar för närvarande signaturer

ECI webbplats

ECI-förordningen

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend