Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

Ansöker om en #Patent i EU

DELA MED SIG:

publicerade

on

Att utveckla, uppfinna och kommersialisera en ny produkt är inte en uppgift för svaga hjärtan. Det är en alltförbrukande process som involverar många steg, som börjar från idéer och så småningom leder till produkt-marknadsanpassning om det görs på rätt sätt, skriver Carly Klein.

Under hela denna process har uppfinnare många tankar att tänka på. Ett viktigt övervägande som måste vara i fokus är skydd av immateriella rättigheter. Specifikt bör uppfinnare försöka få patent på sina nya produkter så tidigt som möjligt. Denna artikel beskriver patentansökan och beviljandeprocessen under Europeiska patentverket (EPO).

EPO-patentansökan

An EU-patentansökan består av fem poster: (1) en begäran om beviljande av ett europeiskt patent, (2) en beskrivning av uppfinningen, (3) ett eller flera krav, (4) eventuella ritningar som hänvisas till i beskrivningen eller patentkraven, (5 ) och ett abstrakt.

Vad kvalificerar sig som en uppfinning för EPO?

Europeiska patent kan beviljas för: "alla uppfinningar inom alla tekniska områden, förutsatt att de är nya, innefattar ett uppfinningssteg och är mottagliga för industriell tillämpning."

De fyra kraven som en sökande måste bevisa för patenterbarhet är alltså att deras idé måste kvalificeras som (1) en uppfinning med (2) nyhet, (3) uppfinningsrikedom och (3) kommersiell användning. EPO har en mycket vid definition av "uppfinning" och anger inte uttryckligen vad som utgör en uppfinning; den anger dock vad som inte utgör en uppfinning. Du kan hitta en lista över vad som inte kvalificerar sig här..

Annons

Stadierna i EPO-patentprocessen

Det första steget i patentbeviljandeförfarandet innefattar följande: en undersökning vid ansökan, en formell prövning, förberedelse av den europeiska sökrapport, ett preliminärt yttrande om patenterbarhet och offentliggörande av ansökan.

Det andra steget är den materiella granskningsfasen och, i förekommande fall, patentbeviljandet. Denna process består av examination av tre tekniskt eller juridiskt kvalificerade examinatorer. Examinatorerna ansvarar för att utfärda nödvändiga meddelanden och för att hålla den sökande uppdaterad med ansökan.

Huruvida det finns fler steg eller inte beror på uppfinningen och applikationens kontroverser. Till exempel, efter beviljandet av patentet i den andra etappen, kan tredje part träda fram för invändningsförfaranden. Patentsökanden kan också inleda ett återkallelse- eller preskriptionsförfarande.

Var och hur man lämnar in en patentansökan till EPO

Det mest effektiva sättet att lämna in en europeisk patentansökan är online med hjälp av EPO Online Arkivering programvara.

Alternativt kan du använda EPO:s ärendehanteringssystem (CMS) eller EPO-tjänst för arkivering av webbformulär. EPO tillhandahåller båda dessa alternativ utan kostnad.

Tips för en förstagångsuppfinnare

Viktigast av allt, EPO rekommenderar starkt sökande att läsa de förklarande anmärkningarna noggrant innan de fyller i formuläret för patentansökan. Genom att fylla i detta formulär intygar en uppfinnare att han eller hon uppfyller alla obligatoriska krav för en ansökan om bidrag. Denna begäran måste undertecknas av uppfinnaren och eventuellt juridiskt ombud, om tillämpligt.

Dessutom JD Houvener, grundare och VD för Fet IP, säger att ett bra tips är att ”Sök patentskydd på din produkt med verkställighet i åtanke. Arbeta med rätt patentombud från dag ett. Försök inte bara arbeta med vilken gammal patentagent som helst, eller försök göra det själv för att bara få igenom patentet. Om du ska göra processen, gör det rätt och samarbeta med en advokat för att tänka igenom hur du ska tjäna pengar på den och upprätthålla dina rättigheter. Tiden kan komma att förhindra intrång och kopior från att försöka lura din idé, och det är bäst att vara förberedd i stället för att överraskas.”

En annan bästa praxis för en uppfinnare är att hålla produkter hemliga innan de ansöker om patent. Om en uppfinnare måste avslöja en uppfinning på marknaden innan den lämnas in, rekommenderas att ha åtminstone ett provisoriskt patent.

Du hittar EPO-guiden för EU-patentansökningar här..

Carly Klein är juriststudent vid Loyola Law School i Los Angeles. Hon är utexaminerad från Boston University med en BA i statsvetenskap och filosofi, och har tidigare tjänstgjort en Americorps-period vid amerikanska Röda Korset i Los Angeles i tjänsten till Armed Forces & International Services Team.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend