Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Samarbete i migration som villkor för #EUVisas

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ansökan om Schengenvisum

Visum för att komma in i EU kommer inte längre att vara en carte blanche för alla. Nya harmoniserade och samordnade regler kommer att säkerställa att det blir lättare för legitima resenärer att ta sig in samtidigt som strängare säkerhetskontroller kommer att se till att de som kommer in inte utgör en säkerhetsrisk. Med dessa nya regler kommer vi att bättre skydda medborgarnas säkerhet och bekämpa de enorma migrationsutmaningar som vår kontinent står inför.

Heinz Becker, ledamot av Europaparlamentet, EPP-gruppens talesman för viseringskoden, som godkändes i kväll under ett möte i Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor, sa: ”Det vackra med Europa är att det är en kontinent öppen för handel, kultur, utveckling, forskning och innovation från alla delar av världen. Med de nya reglerna för visum för Schengenområdet, kommer Europa att bli ännu mer tillgängligt för dem som kommer för att resa, studera och göra affärer. Samtidigt sänder vi ett tydligt budskap till länder som inte tar tillbaka sina medborgare som vistas illegalt i Europa. Vi ser också till att våra säkerhetskontroller under visumansökan säkerställer att alla som kommer med ett visum inte utgör en säkerhetsrisk. Vi har inte råd med andra chanser när det gäller att skydda våra medborgare från attacker.”

"Den viktigaste aspekten av den nya viseringskoden är relaterad till tredjeländers vilja att samarbeta om återvändandepolitiken. När man beslutar om ett visum för kortare vistelse ska utfärdas till en sökande eller inte, bör ett antal faktorer beaktas. Dessa inkluderar särskilt hur mycket den sökandes land skulle ha accepterat återlämnande av sina egna medborgare som vistas illegalt i Europa.”

Den förnyade visumkoden innehåller andra viktiga ändringar som borde göra det lättare för dem som reser till Europa på ett legitimt sätt att få ett visum för kortare vistelse. Dessa förändringar inkluderar att processen bör göras snabbare och speglar dagens tekniska framsteg. Utöver det borde det finnas harmoniserade regler om visum för flera inresor för individer som regelbundet reser till vår kontinent av olika anledningar, som affärer eller handel.

Becker insisterade på att ha en mycket strikt policy, och han hänvisade till ett speciellt sammanhang: "Vi är villiga att underlätta visum för kortare vistelse av utbildningsskäl, affärs- eller yrkesverksamma inom området sport och kultur. Men vi måste se till att dessa underlättande är riktade. Enklare regler och procedurer för affärsmän, studenter, idrottare och artister får inte användas för att ta sig in på vår kontinent illegalt, genom att till exempel säga att de är någon sorts släktingar till dessa tredjelandsbor.”

I kväll röstade utskottet också - för andra gången inom loppet av några veckor efter att ha avvisats vid plenarsammanträdet i Strasbourg i november - om ett eget initiativbetänkande som begärde humanitära EU-visum. "Den nuvarande migrationskrisen behöver ett samordnat och integrerat tillvägagångssätt från alla EU-medlemsstater. Alla alternativ bör övervägas, inklusive att förhindra att människor riskerar sina liv genom att korsa Medelhavet på båtar. Men det är helt enkelt omöjligt att lägga bördan på ambassader i tredjeländer för att hantera tusentals visumförfrågningar. Humanitära visum måste stanna enligt respektive medlemsland, säger Becker.

Alla parlamentsledamöter kommer nu att rösta om lagstiftningsinitiativet Rapport om humanitära viseringar under nästa veckas plenarsession i Strasbourg.

Annons

Humanitära visum skulle minska antalet flyktingars dödsfall

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend