Bank of Englands #Carney slår tillbaka vid kritik av #Brexit scenarier

| December 6, 2018

Bank of England (BoE) guvernör Mark Carney (avbildad) försvarade centralbankens prognoser för de potentiellt stora ekonomiska konsekvenserna av Brexit som gjorde vissa lagstiftare motstånd till premiärministern Theresa Mays planer på att lämna Europeiska unionen, skriva David Milliken, Huw Jones, Sarah Young och Amy O'Brien.

BoE sade förra veckan att Storbritannien i värsta fall skulle kunna drabbas av en ännu större träff för sin ekonomi än under den globala finanskrisen.

Carney berättade lagstiftare på tisdagen (4 december) att scenarierna som utarbetades av BoE reflekterade förberedande arbete för att säkerställa att banker och andra långivare var redo för Brexit, och var inte off-the-cuff prognoser.

"Det finns ingen examenkris. Vi stannade inte bara hela natten och skrev ett brev till Treasury Committee, "sade Carney till lagstiftare vid en utfrågning i parlamentet. "Du frågade efter något vi hade, och vi tog med det, och vi gav det till dig."

Tidigare BoE Governor Mervyn King gick med på kritiken på tisdag när han beklagade centralbankens medverkan i vad han sa var ett försök att skrämma landet om Brexit.

"Det är synd att jag ser Bank of England onödigt draget in i projektet," sade King i en artikel som publicerades på Bloomberg.

Carney betonade att de värsta scenarierna var "låga sannolikhetshändelser i samband med Brexit", som centralbanken behövde överväga för att se till att Storbritanniens banksystem skulle klara några Brexit-chocker.

"Vad du borde ta bort från de värsta fallen Brexit-scenarierna är att Storbritanniens banksystem har huvudstaden, separat detaljerad likviditeten, den övergripande motståndskraften att motstå det och vara en del av lösningen, inte problemet, säger han.

Mindre än fyra månader före Brexit är det oklart huruvida Storbritannien kommer att lämna EU med en övergångsöverenskommelse för att släpa chocken för ekonomin.

Maj gick överens om en plan med EU: s ledare förra månaden, men den står inför djup opposition i parlamentet, däribland från majs eget konservativa parti. Planen står inför en nyckeltal på 11 december.

Taggar: , , , , , , ,

Kategori: En framsida, Brexit, EU, UK