Storbritannien kan sluta #Brexit ensidigt, säger EU-domstolsrådgivaren

| December 6, 2018

Domstolens generaladvokat har sagt att Storbritannien har ensamrätt att dra tillbaka sitt meddelande från Brexit från Europeiska unionen, skriver Michele Sinner.

Det icke-bindande rådet kommer som det brittiska parlamentet börjar fem dagars debatter om premiärminister Theresa Mays föreslagna Brexit-avtal med EU innan de röstar om det nästa tisdag (11 december).

"Generaladvokaten (Manuel) Campos Sanchez-Bordona föreslår att domstolen skulle förklara att artikel 50 ... tillåter ensidig återkallelse av anmälan om avsikt att dra tillbaka från EU", sade EG-domstolen, högsta domstol i blocket.

"Den möjligheten fortsätter att existera till dess att avtalet om återkallelse ingås formellt," sa det i ett uttalande.

Även om generaladvokatens åsikter inte är bindande, tenderar domstolen att följa dem i sina slutliga avgöranden. Det visste inte när det skulle meddela sitt beslut.

Storbritannien beror på att lämna blocket i mars 29, 2019, och maj har kommit överens om en exitpakt och en översikt över framtida EU-Brittiska band med de andra 27 EU-staterna. Men det föreslagna avtalet måste ändå backas upp i det brittiska parlamentet, där det står inför en stark motstånd.

Fallet togs inför EG-domstolen av skotska politiker mot Brexit. De hoppas att om domstolen ställer sig till deras fördel skulle det bana väg för en eventuell andra folkomröstning, vilket ger väljare möjligheten att stanna kvar i EU.

"Beslutet är ett som Storbritannien kan göra ensidigt - utan att behöva samtycke från de andra medlemsländerna (EU). Det ställer beslutet om vår framtid tillbaka i händerna på våra egna valda representanter ", säger Jo Maugham, en av de advokater som är involverade i ärendet.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , ,

Kategori: En framsida, Brexit, EU, EG-domstolen, skottland, UK

Kommentarer är stängda.