#DontBeAMule - Mer än 1,500 #MoneyMules identifierade i hela världen #MoneyLaundering sting

| December 6, 2018

I samarbete med Europol, Eurojust och Europeiska bankförbundet (EBF) arresterade polisstyrkor från över 20-staterna 168-personer (hittills) som en del av en samordnad penningtvättstötning, European Money Mule Action (EMMA). Detta internationella slag, den fjärde av sitt slag, var avsett att ta itu med frågan om "pengar-mulor", som hjälper brottslingar att tvätta miljoner euro för smutsiga pengar.

Hålls under de senaste tre månaderna (september-november 2018), årets utgåva av EMMA såg brottsbekämpande myndigheters deltagande från Österrike, Belgien, Bulgarien, Kroatien, Tjeckien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Tyskland, Ungern, Irland, Italien, Lettland, Litauen, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovenien, Spanien, Sverige, Australien, Moldavien, Norge, Schweiz, Förenade kungariket och Förenta staterna.

I hela Europa och därutöver identifierades 1504-pengar-mulor, vilket ledde till arresteringen av 168- och 140-pengar-muleorganisatörer. 837 kriminella utredningar öppnades, många av dem är fortfarande pågående. Mer än 300-banker, 20-bankföreningar och andra finansiella institut har hjälpt till att rapportera 26376-bedrägliga pengarmule-transaktioner, vilket hindrar en total förlust på € 36,1 miljoner. Det bredare samhället av globala och europeiska banker tillhandahöll stöd vid behov under de tre månaders åtgärd och åtagit sig att öka medvetenheten i sitt land. Återigen framhäver detta vikten av ett snabbt och samordnat svar från brottsbekämpning och banksektorn.

Varför hjälper människor att brottslingar tvättar pengar?

Pengemumlar är individer som ofta omedvetet har rekryterats av kriminella organisationer som penningtvättare för att dölja ursprunget till dåliga pengar. Lurad av löftet om lätta pengar överför mumlarna stulna pengar mellan konton, ofta i olika stater, på andras räkning och erbjuds vanligtvis en del av de medel som går igenom sina egna konton.

Nykomlingar till en stat, arbetslösa och människor i ekonomisk nöd är ofta de mest mottagliga för detta brott. I år ökar fallen med ungdomar som valts av pengarmule-rekryterare, med brottslingar som i allt högre grad riktar sig till ekonomiskt bekymrade studenter för att få tillgång till sina bankkonton.

Medan mulor rekryteras via många vägar, blir brottslingar mer och mer vända sig till sociala medier för att rekrytera nya medbrottslingar, genom annonsering av falska jobb eller snabba snabba inlägg.

Även om det här kan låta som snabba och enkla pengar - allt som krävs är ett klick för att överföra pengar från ett konto till ett annat - tillåter en brottslig grupp att använda sitt bankkonto kan få allvarliga rättsliga konsekvenser. Mules kan möta långa fängelser och förvärva ett kriminalregister som kan påverka deras livsförhållanden allvarligt, till exempel att aldrig kunna säkra en inteckning eller öppna ett bankkonto.

#DontBeAMule

För att öka medvetenheten om denna typ av bedrägeri, pengamöjlighetskampanjen #DontBeAMule har börjat i hela Europa. Med medvetenhetsmaterial, tillgängligt för nedladdning på 25-språk, informerar kampanjen allmänheten om hur dessa brottslingar fungerar, hur de kan skydda sig och vad de ska göra om de blir offer.

För nästa vecka kommer internationella partners från brottsbekämpande och rättsliga myndigheter, tillsammans med finansinstitut, att stödja kampanjen på nationell nivå.

Tror du att du kan användas som en mule? Handla nu innan det är för sent: sluta överföra pengar och meddela din bank och din nationella polis omedelbart.

Följ EMMA-förebyggande kampanjen här

Europol och EC3 Twitter, Facebook, Instagram, youtube och Link

EBF Twitter @EBFeu, Facebook och edin

#DontBeaMule

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kategori: En framsida, Brott, EU, Pengatvätt, Pengatvätt

Kommentarer är stängda.