Anslut dig till vårt nätverk!

Brott

#DontBeAMule – Mer än 1,500 XNUMX #MoneyMules identifierade i världsomspännande #MoneyLaundering sting

DELA MED SIG:

publicerade

on

 

I samarbete med Europol, Eurojust och European Banking Federation (EBF) har polisstyrkor från över 20 stater arresterat 168 personer (hittills) som en del av ett samordnat tillslag mot penningtvätt, European Money Mule Action (EMMA). Denna internationella swoop, den fjärde i sitt slag, var avsedd att ta itu med frågan om "pengamulor", som hjälper brottslingar att tvätta smutsiga pengar för miljontals euro.

Under de senaste tre månaderna (september-november 2018) deltog i årets upplaga av EMMA brottsbekämpande myndigheter från Österrike, Belgien, Bulgarien, Kroatien, Tjeckien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Tyskland, Ungern, Irland, Italien, Lettland, Litauen, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovenien, Spanien, Sverige, Australien, Moldavien, Norge, Schweiz, Storbritannien och USA.

Över hela Europa och utanför identifierades 1504 168 pengamulor, vilket ledde till arresteringen av 140 och 837 pengamulaorganisatörer. 300 brottsutredningar inleddes, många av dem pågår fortfarande. Mer än 20 banker, 26376 bankföreningar och andra finansiella institutioner hjälpte till att rapportera 36,1 bedrägliga penningmuletransaktioner, vilket förhindrade en total förlust på XNUMX miljoner euro. Det bredare samfundet av globala och europeiska banker gav stöd där det behövdes under de tre månaderna av åtgärder och åtog sig att öka medvetenheten i sitt land. Än en gång understryker detta vikten av ett snabbt och samordnat svar från brottsbekämpande myndigheter och banksektorn.

Varför hjälper människor kriminella att tvätta pengar?

Penningmulor är individer som, ofta omedvetet, har rekryterats av kriminella organisationer som penningtvättsagenter för att dölja ursprunget till illa anskaffade pengar. Luras av löftet om lätta pengar överför mulor stulna pengar mellan konton, ofta i olika stater, på uppdrag av andra och erbjuds vanligtvis en del av pengarna som passerar genom deras egna konton.

Nykomlingar i en stat, arbetslösa och människor i ekonomisk nöd hör ofta till de mest mottagliga för detta brott. I år ökar fall som involverar unga människor som valts ut av rekryterare av pengamulor, och brottslingar riktar sig allt mer mot ekonomiskt nödställda studenter för att få tillgång till sina bankkonton.

Annons

Medan mulor rekryteras via flera vägar, vänder sig kriminella mer och mer till sociala medier för att rekrytera nya medbrottslingar, genom annonsering av falska jobb eller bli rik-snabbt-inlägg.

Även om detta kan låta som snabba och enkla pengar – allt som krävs är ett klick för att överföra pengar från ett konto till ett annat – kan det få allvarliga juridiska konsekvenser att tillåta en kriminell grupp att använda ens bankkonto. Mulor kan råka ut för långa fängelser och få ett brottsregister som allvarligt kan påverka resten av deras liv, som att aldrig kunna säkra en inteckning eller öppna ett bankkonto.

#DontBeAMule

För att öka medvetenheten om denna typ av bedrägeri, kampanjen för att öka medvetenheten om pengar #DontBeAMule har börjat över hela Europa. Med informationshöjande material, tillgängligt för nedladdning på 25 språk, kommer kampanjen att informera allmänheten om hur dessa brottslingar fungerar, hur de kan skydda sig och vad de ska göra om de blir ett offer.

Under nästa vecka kommer internationella partner från brottsbekämpande och rättsliga myndigheter, tillsammans med finansiella institutioner, att stödja kampanjen på nationell nivå.

Tror du att du kan användas som en mula? Agera nu innan det är för sent: sluta överföra pengar och meddela din bank och din nationella polis omedelbart.

Följ den förebyggande EMMA-kampanjen här

Europol och EC3 Twitter, Facebook, Instagram, youtube och LinkedIn

EBF Twitter @EBFeu, Facebook och LinkedIn

#DontBeaMule

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend