Kan inleda parlamentarisk debatt om högt satsningar på #Brexit-planen

| December 6, 2018

Storbritanniens premiärminister Theresa May uppmanade parlamentet att återställa sin EU-skilsmässaöverenskommelse i början av den femdagars debatt som kunde avgöra Brexits framtid och öde för sin egen regering, skriver Elizabeth Piper.

Mays plan att hålla nära förbindelser med EU efter att ha lämnats har kritiserats av både Brexit-anhängare och motståndare, vilket gör att hon kämpar för att få parlamentets godkännande i en omröstning som kommer att följa debatten om dec. 11.

Om hon vinner omröstningen, kommer Storbritannien att lämna EU på 29 March 2019 enligt villkor som förhandlats med Bryssel - landets största förändring i handel och utrikespolitik för mer än 40 år.

Om hon förlorar, kan maj kräva en andra omröstning om affären. Men nederlag skulle öka chanserna att Storbritannien lämnar utan en överenskommelse - en utsiktsbild som kan innebära kaos för Storbritanniens ekonomi och företag - och sätta maj under hård press att avgå.

Nederlag kan också göra det mer troligt att Storbritannien håller en andra folkomröstning, tre år efter att ha avgett en sträng omröstning för att lämna EU eller leda till att Brexit inte händer.

Maj, 62, har turnerat Storbritannien, spenderat timmar som grillas i parlamentet och uppmanade lagstiftare till hennes Downing Street bostad för att försöka vinna över hennes många kritiker.

Men affären, förseglad i Bryssel förra månaden, har förenat kritiker i båda ändarna av det politiska spektret: eurosceptiker säger att det kommer att göra Storbritannien till ett vassalstat medan EU-supportrar - som uttrycker samma idé men med olika språk - säger att landet kommer att bli en regel tagare.

Hennes allierade i parlamentet, Nordirska Demokratiska Unionistpartiet som rekvisiterar sin regering, har också avvisat affären och oppositionspartierna säger att de inte kan backa det.

Maj pressar ändå på.

"Det brittiska folket vill att vi ska gå vidare med en överenskommelse som hedrar folkomröstningen och tillåter oss att återkomma som ett land, oavsett vilket sätt vi röstade", sa hon till lagstiftare på tisdag (4 Deember).

"Det här är den affär som levererar till det brittiska folket."

Några i House of Commons, parlamentets lägre parlament, verkade övertygade hittills.

På måndag gjorde regeringens bud på att lugna en annan rad över den juridiska råd som mottogs på affären lite mer än att öka spänningarna i parlamentet. Hennes före detta Brexitminister David Davis sa platt: "Det här är inte Brexit."

Mer än två år sedan Storbritannien röstade för att lämna EU, har de testiga debatterna som bildade folkomröstningen ökat, delat landet djupt och ökat osäkerheten över sin framtid som har oroliga marknader och företag.

Kan hoppas att om de styrker sin överenskommelse genom parlamentet, kommer de företag som har avstått från investeringsbeslut och införde beredskapsplaner för rädsla för handelstorkning, att kunna gå vidare framåt.

Hon säger att hennes affär kommer att erbjuda nära ekonomiska förbindelser med EU, göra det möjligt för Storbritannien att handla fritt med resten av världen samtidigt som man uppfyller ett av kraven för väljare för att avsluta fri rörlighet och minska invandringen till Storbritannien.

Men kompromissavtalet, vilket ministrarna öppet säger är inte perfekt, har gjort lite mer än att stärka oppositionen på debattens hårda kanter.

Brexit-anhängare har lovat att rösta ner affären och hotade att ta ner maj. Pro-EU-lagstiftare har också sagt att de kommer att rösta emot det, och vissa, särskilt i Labour Party oppositionen, kommer också att försöka avstå från henne.

DUP: s ilska över avtalet har till och med sett den socialt konservativa parten stödja ett bud av vänsterns Arbete för att få förakt mot regeringen.

Maj jobbet ser ut att vara på linjen.

Under femdagsdebatten bör styrkan i den oppositionen bli tydlig när lagstiftare gör tal eller försöker ändra eller ändra Mays förslag att godkänna affären för att försöka ändra eller fördröja Brexit, eller helt och hållet spåra det.

Arbetet har redan lämnat ett ändringsförslag som syftar till att säkerställa att regeringen under inga omständigheter kan lämna EU utan ett utgångsavtal och måste överväga alla alternativ för att göra det.

Pro-EU-lagstiftare har också lagt fram ett annat ändringsförslag för att blockera affären och att utesluta en icke-överenskommelse Brexit.

Men hennes lag håller fast vid manuset.

"Den här affären ... är det bästa sättet jag verkligen tror på att vi lämnar EU på 29 mars", sade generaladvokat Geoffrey Cox till parlamentet.

"Det här är affären som kommer att se till att det sker på ett ordnat sätt med rättssäkerhet."

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , ,

Kategori: En framsida, Brexit, Konservativa partiet, EU, UK

Kommentarer är stängda.