bannerannons

Att presentera juridisk rådgivning, kan fans flammar av #Brexit uppror

| December 6, 2018

Storbritanniens premiärminister Theresa Mays regering kämpade i veckan för att försvara sin Brexit-överenskommelse genom att redogöra för den rättsliga grunden för parlamentet för att stödja sin plan att lämna Europeiska unionen, men i stället verkade fläkten av upprorets flammor, skriva Elizabeth Piper och Andrew MacAskill.

Maj står inför en uppåtgående kamp för att få parlamentets godkännande i en omröstning om 11 december, när många Brexit-anhängare och motståndare säger att de kommer att avvisa sin vision för att lämna EU, Storbritanniens största skifte i utrikespolitiken under över 40-åren.

Hon har turnerat landet och tv-studiorna för att försöka sälja sin affär, men ett drag för att presentera regeringens juridiska rådgivning till parlamentet verkade som ett bakslag.

Efter ett klagomål som lagts fram av en grupp av tvärpartilagstiftare sa parlamentsledamoten John Bercow att han trodde att det skulle kunna hävdas att ett förakt hade begåtts på grund av att man inte släppte full juridisk rådgivning.

Frågan skulle tas upp igen i parlamentet på tisdag, sade Bercow.

Det var ett hot som en regeringskälla ryckte bort som bara en "processrad".

Vid en brådskande parlamentarisk session beskrev generaladvokat Geoffrey Cox den juridiska rådgivning han gav till regeringen, bland annat över ett "backstop" -arrangemang för att förhindra återkomsten av en hård gräns mellan Nordirland och EU-medlemsstaten Irland om en framtida Storbritannien- EU: s handelsavtal uppnås inte i tid.

"Denna affär ... är det bästa sättet jag verkligen tror på att vi lämnar EU i mars 29", sa Cox till parlamentet. "Det här är affären som kommer att se till att det sker på ett ordnat sätt med rättssäkerhet."

Men hans ord gjorde lite för att lugna några av affärens mest kaustiska kritiker, där många Brexit-anhängare sa att den så kallade backstopen för Nordirland riskerade att binda Storbritannien till EU: s tullunion på obestämd tid.

"Det rättsliga sammanfattningsdokumentet är sämre än vad vi fruktade: tullunionen är obestämd, Storbritannien skulle vara en domare och Europeiska domstolen (rättvisa) har ansvaret för vårt öde, snarare än det suveräna brittiska parlamentet," tidigare Brexit minister David Davis sade. "Detta är inte Brexit."

Mays nordirländska allierade, det demokratiska unionspartiet, som hävdar sin minoritetsregering, gick vidare.

Biträdande DUP-ledare Nigel Dodds sa: "Det övergripande sammanhanget med detta är ... en djupt oattraktiv, otillfredsställande presentation och han (Cox) behöver därför, snarare än att rekommendera detta avtal, rekommendera att det avvisas."

Många lagstiftare var också arg över att visa vad de beskrev som en sammanfattning, inte den fullständiga juridiska rådgivningen om Mays Brexit-avtal som hennes regering hade sett.

Arbetspartiet och andra, inklusive DUP, sade att omröstningen är så viktig för landets framtid att lagarna ska kunna se några detaljerade juridiska varningar avseende delar av avtalet om återkallelse.

"Vi har därför lämnats utan något annat alternativ än att skriva till högtalaren i House of Commons att be honom att inleda förhandlingar med förakt", sa Labour's Brexit-talesman Keir Starmer.

Förfarandet mot regeringen för förakt för parlamentet kan eventuellt leda till att en eller flera ministrar upphävs eller uteslutas från House of Commons.

Cox sa att han inte kunde avslöja alla råd från rädsla för att det var "i strid med intressen i landet", så långt som att ropa på arbetslagstiftare att det inte var "buggar och ropade" när han försökte skydda allmänt intresse.

"Det är allt och det är dags de växte upp och blev verkliga."

Måndagens (3 december) arga parlamentssammanträde gick inte bra för 11 december omröstning, som kommer att komma i slutet av fem dagar av blåmärken debatt som börjar på tisdag.

Om hon förlorar, kan maj kräva en andra omröstning. Men nederlag skulle öka chanserna att Storbritannien lämnar utan en överenskommelse - en möjlighet som kan innebära kaos för Storbritanniens ekonomi och företag - och sätta maj under hård press att avgå.

Nederlag kan också göra det mer troligt att Storbritannien håller en andra EU-folkomröstning, tre år efter att ha avgett stämm för att lämna blocket.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , ,

Kategori: En framsida, Brexit, EU, UK

Kommentarer är stängda.