Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#EuropeanSocialFund – Fighting poverty and unemployment

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska socialfonden spelar en viktig roll i kampen mot fattigdom och arbetslöshet i Europa. Ledamöterna vill uppgradera sin roll så att fler människor kan hjälpas. Ta reda på hur.

On 3 December Parliament’s anställningsnämnd röstade för uppdaterade regler för att bekämpa arbetslöshet och höga fattigdomsnivåer i EU. Rapporten föreslår att anslagen till Europeiska socialfonden ska ökas i EU:s budget för 2021-2027, särskilt för att hjälpa barn och ta itu med ungdomsarbetslösheten.

Många människor i EU är oroade över sysselsättning och fattigdom. Det här är varför Parlamentet vill att EU uppgraderar sin socialpolitik genom att stödja planer på att skapa en strömlinjeformad version av fonden känd som Europeiska socialfonden Plus (ESF+).

Den nya versionen av fonden skulle då kunna bidra till att skapa full sysselsättning, höja kvaliteten på arbetet, öka produktiviteten, göra det lättare för människor att hitta arbete i en annan del av EU, förbättra utbildning och yrkesutbildning samt främja social integration och hälsa.

Vad är Europeiska socialfonden?  
  • It is the EU’s oldest financial instrument to invest in people, improve job opportunities for workers and raise their standard of living  
  • Finansiering delas ut till EU-länder och -regioner för att finansiera operativa program och sysselsättningsrelaterade projekt, från att hjälpa till att skapa arbete till att ta itu med utbildningsklyftor, fattigdom och social integration 
  • Mottagarna är vanligtvis människor, men medel kan också användas för att hjälpa företag och organisationer 

Mer flexibilitet, enkelhet och effektivitet

Den uppdaterade Europeiska socialfonden Plus kommer att slå samman ett antal befintliga fonder och program och slå samman deras resurser:

Detta kommer att möjliggöra mer integrerat och riktat stöd. Till exempel skulle människor som drabbats av fattigdom dra nytta av en bättre blandning av materiellt stöd och omfattande socialt stöd.

Annons

Because of these more flexible and simpler rules, it should be easier for people and organisations to benefit from the fund’s funding.

Unga människor och barn är en viktig prioritet

ESF+ kommer att investera i tre huvudområden: utbildning, yrkesutbildning och livslångt lärande; arbetsmarknadernas effektivitet och lika tillgång till kvalitetssysselsättning; social integration, hälsa och bekämpning av fattigdom.

Ledamöterna vill säkerställa att ESF+ fortsätter att stödja ungdomssysselsättning med särskilt fokus på inaktiva ungdomar och långtidsarbetslösa, samt skapa bättre åtgärder för att implementera den europeiska barngarantin i syfte att bidra till barns lika möjligheter och tillgång till gratis utbildning.

Stöd till hälsa och social innovation

ESF+-fonderna skulle också stödja initiativ som gör det möjligt för människor att hitta bättre sysselsättning eller arbete i en annan region eller ett annat land i EU.

ESF+-programmet skulle stödja den digitala omvandlingen av hälso- och omsorgstjänster samt investeringar i tidig diagnos och screening, förbättra samarbetet mellan EU-länder, till exempel om sällsynta och komplexa sjukdomar.

Nästa steg

Parlamentet kommer nu att behöva förhandla om förordningen med rådet och Europeiska kommissionen innan den kan träda i kraft.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend