Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Kan rösta på hennes skilsmässaöverenskommelse och stötta #Brexit in i det okända

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den brittiska premiärministern Theresa May sköt i måndags (10 december) plötsligt upp en parlamentarisk omröstning om sitt brexitavtal på tisdagen, vilket kastade Storbritanniens plan att lämna EU i kaos efter att ha erkänt att hon stod inför en rutt, skriva Elizabeth Piper och Kylie MacLellan.

Mays drag på tröskeln till den planerade omröstningen i parlamentet öppnar upp för en rad möjliga resultat, allt från en oordnad brexit utan avtal till ännu en folkomröstning om EU-medlemskap. Mays egen position kan vara i fara, med uppmaningar från oppositionspartier om att hon ska kliva åt sidan.

May sa att hon fortfarande hade för avsikt att överlämna sitt avtal till parlamentsledamöter. Men hon skulle först be EU om fler "försäkran" om det huvudsakliga tvistefältet: en "backstop" för att säkerställa att ingen hård gräns på ön Irland, vilket hennes kritiker säger innebär att Storbritannien kan hamna på obestämd tid underkastade EU-regler efter det löv.

May tillkännagav förseningen och blev utskrattad av några parlamentsledamöter när hon sa att det fanns ett brett stöd för affären och att hon noga hade lyssnat på olika åsikter om den - resultatet av 18 månader av slingrande förhandlingar.

"Vi kommer därför att skjuta upp omröstningen som är planerad till imorgon och inte fortsätta att dela upp kammaren vid denna tidpunkt", sa May. Storbritannien kommer under tiden att intensifiera beredskapsplaneringen för en avtalslös Brexit när den ska lämna den 29 mars

Sterling GBP = D3 sladdade till sin svagaste nivå sedan april 2017 och föll till $1.2527. Det handlades för 1.50 dollar dagen för Brexit-folkomröstningen 2016.

May accepterade att det fanns en oro bland parlamentsledamöter för den nordirländska "backstop".

Annons

Bestämmelsen är avsedd som en försäkring för att undvika återgång till gränskontroller mellan den brittiskt styrda provinsen och EU-medlemmen Irland. Men det går också till kärnan i Brexit-dilemmat: att låta Storbritannien sätta sina egna regler utanför EU utan att störa handeln.

Bakstoppet kräver att Storbritannien följer vissa EU-regler på obestämd tid - potentiellt långt efter att de lämnat blocket och ger upp att säga till om dem - om inte någon framtida mekanism kan hittas för att säkerställa en friktionsfri landgräns. Den utsikten avvisas både av anhängare av ett renare brott med EU och de som vill stanna inom det.

May sa att den bredare frågan var om parlamentet ville uppfylla folkets vilja för Brexit, eller öppna upp splittringen i världens femte största ekonomi med en annan folkomröstning.

"Om du tar ett steg tillbaka är det tydligt att det här huset står inför en mycket mer grundläggande fråga: vill det här huset leverera Brexit?" frågade May.

Ledaren för oppositionspartiet Labour, Jeremy Corbyn, sa att Storbritannien inte längre har "en fungerande regering" och uppmanade May att "ge plats" för en Labour-regering.

Beslutet att stoppa omröstningen kom bara några timmar efter att EU:s högsta domstol beslutat att Storbritannien ensidigt kan dra tillbaka sitt beslut att lämna blocket den 29 mars.

Regeringen preciserade inte mekanismen för att fördröja omröstningen planerad till tisdagen (11 december).

Talmannen för parlamentets underhus, John Bercow, krävde att parlamentsledamöter skulle få en omröstning om beslutet att skjuta upp omröstningen om själva avtalet.

"Jag föreslår artigt att i alla artiga, respektfulla och mogna miljöer skulle det vara det rätta och, vågar jag säga det, den självklara vägen att låta huset komma till tals", sa talman Bercow.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend