Anslut dig till vårt nätverk!

Afghanistan

Anmärkningar av vice utrikesminister i #Kazakhstan #RomanVassilenko vid den internationella konferensen om #Afghanistan

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kommentarer från Kazakstans biträdande utrikesminister Roman Vassilenko vid den internationella konferensen om Afghanistan
Kazakstan är, liksom alla länder i regionen, intresserade av det stabila, ekonomiskt hållbara och säkra Afghanistan.Den spända militärpolitiska situationen i Afghanistan, hotet om terrorism och extremism samt narkotikahandel påverkar Centralasien, eftersom vi har gemensamma gränser, kultur, historia, närvaron av diaspora samt aktiva gränsöverskridande handelsförbindelser.

I detta avseende anser Kazakstan att det är nödvändigt att bilda en regional modell baserad på fred, säkerhet och samarbete mellan staterna i Centralasien och Afghanistan. Och det är precis det tillvägagångssätt som Kazakstan tillämpar under vårt medlemskap i FN:s säkerhetsråd.

En av huvudprioriteringarna för Kazakstans arbete i FN:s säkerhetsråd under de senaste två åren har varit att tillhandahålla omfattande bistånd till Afghanistan i ekonomisk och social utveckling, för att motverka hot mot fred och säkerhet. Särskilt Kazakstan inledde under vårt ordförandeskap i FN:s säkerhetsråd i januari förra året en debatt på ministernivå om att bygga ett regionalt partnerskap i Afghanistan och Centralasien som en modell för utveckling och ömsesidigt säkerhetsmässigt beroende, vilket resulterade i ett enhälligt godkänt presidentuttalande.

Att stärka kvinnor i Afghanistan är en annan faktor för att uppnå långsiktig fred och hållbar utveckling i Afghanistan.

I detta avseende har Kazakstan, i samarbete med Japan och UNDP, hållit seminarier för afghanska kvinnor under de senaste två åren. I år hölls seminariet i Astana, med deltagande av cirka 30 afghanska kvinnor.

I september i Astana anordnade vi en regional konferens om "Empowering Women in Afghanistan", som fokuserade på hållbar ekonomisk tillväxt i det landet genom att möjliggöra förmågor för afghanska kvinnor, inklusive i näringslivet, genom regionalt samarbete, med tonvikt på utbildningens roll och kunskap. När det gäller resultaten kommer EU, Kazakstan och Uzbekistan nästa år att starta ett gemensamt projekt för att utbilda afghanska kvinnor vid kazakiska och uzbekiska universitet, som bygger på framgången med Kazakstans eget program på 50 miljoner dollar för att utbilda 1,000 XNUMX afghaner i vårt land. .

Vi anser att långsiktig stabilitet och välstånd i vår region, liksom i alla andra regioner, bör styras av en integrerad tresidig strategi, baserad på följande pelare.

Annons

Den första är erkännandet och förstärkningen av sambandet mellan säkerhet och utveckling. Det innebär att investeringar i handel, transitvägar, transporter och utveckling av infrastruktur bör ses som stabiliseringstillgångar. I detta avseende är vi övertygade om att de projekt som godkänts av de centralasiatiska länderna med Afghanistan – såsom TAPI-pipeline, CASA Electricity Transmission and Trade Project, och andra planerade järnvägar och vägar, kan leda till ekonomisk tillväxt och välstånd, öka regional säkerhet, anslutning och stabilitet i Centralasien och Afghanistan.

Den andra pelaren är en förnyad regional strategi. Regionalt samarbete är absolut nödvändigt med tanke på att hoten påverkar alla länder i regionen.

Den tredje pelaren är en "hela systemets"-strategi från FN i högkvarter och på fältet. Strömlinjeformade operationer under FN är viktiga i ljuset av det minskande utvecklingsbiståndet. Vi upprepar vikten av att förbättra effektiviteten, transparensen och ansvarsskyldigheten i FN:s arbete i Afghanistan och Centralasien, inklusive genom förbättrad samordning.

Vi uppmanar också givarna att öka sitt bidrag till fred och utveckling i och runt Afghanistan. Kazakstan arbetar för att skapa en FN-ledd regional nav i Almaty för att hjälpa till att leverera samordnat stöd till länderna i regionen för att nå SDGs.

I detta avseende uppmanar vi FN och dess landskontor att delta i denna regionala utvecklingsstrategi till förmån för Afghanistan och regionen.

Det är också nödvändigt att involvera länderna i regionen i utvecklingen av handel, ekonomi, transitering och transport och humanitära förbindelser med Afghanistan genom att ge dem lämpliga subventioner. Det är avgörande att genomföra utvecklingsprogrammen genom att utöka handeln, stärka den ekonomiska integrationen och öka interaktionen, inklusive genom att etablera FN:s regionala nav i Almaty.

Sammanfattningsvis stöder Kazakstan lösningen av Afghanistans frågor på grundval av ömsesidig nytta och är redo att fortsätta arbeta med regionala och internationella partners för att stärka stabiliteten i regionen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend