Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Österrikes ordförandeskap i EU-rådet är över: Hur EU:s relationer med #Ryssland fortskrider

DELA MED SIG:

publicerade

on

När året går mot sitt slut är Österrike på väg att fullborda sitt ordförandeskap i Europeiska unionens råd. Wien är känt för sina starka diplomatiska förbindelser med Ryssland och ansågs av vissa experter stärka banden mellan Moskva och EU. Men trots positiva prognoser har vänskapen mellan Österrike och Ryssland präglats av ett antal episoder i år som orsakat ett visst stopp i EU:s uppvärmning till Ryssland, skriver Olga Malik.

Det var först i augusti när Rysslands president Vladimir Putin dansade på bröllopet av Österrikiska Utrikesminister Karin Kneissl. Inbjudan orsakade en hel debatt i EU:s diplomatiska samfund på grund av ständiga kontroverser med Moskva om dess annektering av Ukrainas Krimregion och andra frågor. Ändå sa många experter och journalister vid den tiden att Putin inte längre var ovälkommen i Europa och fick ett mycket varmare mottagande i Europa än Trump.

Faktum är att Trumps beslut att dra sig ur Iranavtalet och amerikanska sanktioner mot europeiska och ryska företag som handlar med Iran skapade plötsligt en gemensam grund för EU och Ryssland.

Men den "fredliga" perioden varade inte så länge. I november 2018 skakades Europa av en skandal om en rysk spion. Ironiskt nog kan det tyckas att Wien blev radens främsta epicentrum. Enligt den tyska underrättelsetjänsten tros en hög österrikisk militärofficer ha spionerat för Moskva i årtionden. Händelsen har underblåst spänningarna mellan de två länderna, vilket gör att den österrikiska utrikesministern ställer in sitt planerade besök i Moskva i december.

Det verkar dock som om Österrike inte kommer att kryssa av de ömsesidiga förbindelserna med Ryssland. Enligt Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz ska EU:s högsta prioritet 2019 vara att lindra spänningen med Ryssland. Han tillade också att en långsiktig fred i Europa endast är möjlig genom samarbete med Moskva.

Som experter är överens om försöker Österrike inte bara ta hänsyn till särskilda interna intressen hos EU, utan även alla europeiska aktörers intressen på den globala arenan. Österrikes avsikt att samarbeta med Ryssland bevisas också av de nya projekt som EU har infört i år. Bland dem finns projekt för att stärka ömsesidigt entreprenörskap mellan EU och Ryssland, ekonomiskt och diplomatiskt samarbete, socialt orienterade initiativ med mera.

Utöver det har Europeiska unionen med Österrike som huvudinitiativ breddat samarbetet för EU:s östliga partnerskapsprojekt och har infört ett antal initiativ för att stärka de ekonomiska banden med Moldavien, Ukraina och Georgien.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend