Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Europaparlamentsledamöterna föreslår mer transparent lagstiftning och användning av utsläppsrätter

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ändringar av interna regler om hur Europaparlamentet fungerar och hur man utarbetar lagstiftning och använder ledamöternas ersättningar på ett mer öppet sätt har godkänts i utskottet.

De viktigaste ändringarna som antagits av utskottet för konstitutionella frågor rör ledamöternas uppförandenormer (inklusive regler för öppenhet och åtgärder för att förhindra trakasserier), intergrupper, parlamentariska frågor och interpellationer och förfarandet i samband med europeiska politiska partier och stiftelser.

Öppenhet

Nya bestämmelser som syftar till att öka insynen införs också. Nyckelaktörerna i lagstiftningsprocessen - föredragande, skuggföredragande och utskottsordförande - skulle behöva publicera online alla planerade möten med intresserepresentanter som omfattas av öppenhetsregister. De andra parlamentsledamöterna bör också publicera alla planerade möten med intresserepresentanter online. Parlamentets webbplats kommer att behöva anpassas tekniskt för att ledamöterna ska kunna publicera offentlig information om hur de använder det allmänna utgiftsbidraget.

Uppföranderegler

De nya reglerna föreskriver att medlemmar måste avstå från "olämpligt beteende" (till exempel från att visa banderoller vid plenarsammanträdena) och "stötande språk" (till exempel ärekränkning, hatretorik eller uppvigling till diskriminering), samt från alla typer av psykologisk eller sexuella trakasserier. Ett allvarligt brott mot dessa regler av en medlem kan medföra eventuella sanktioner.

Europeiska politiska partier och stiftelser

Annons

Enligt fördragen bidrar "politiska partier på europeisk nivå till att skapa europeisk politisk medvetenhet och till att uttrycka unionsmedborgarnas vilja". En organisation måste följa specifika förhållanden att kvalificera sig som och få status som ett europeiskt politiskt parti eller europeisk stiftelse. Ledamöterna i utskottet för konstitutionella frågor definierade villkoren enligt vilka en grupp på minst 50 medborgare kan begära att Europaparlamentet ber Myndighet för europeiska politiska partier och stiftelser för att kontrollera om ett visst europeiskt politiskt parti eller stiftelse uppfyller dessa krav.

Reformen omfattar också åtgärder i parlamentariska frågor, särskilt interpellationer till rådet och Europeiska kommissionen, kommittéers samråd om konfidentiell information, regler om ständiga kommittéer och regeln om parlamentariska intergrupper.

Förslaget har utarbetats av en arbetsgrupp med representanter från alla politiska grupper. Rapporten som utarbetats av Richard Corbett (S&D, Storbritannien) godkändes enhälligt.

"Denna uppsättning revideringar av parlamentets regelbok fortsätter den steg-för-steg-process att göra parlamentet mer effektivt, effektivt och öppet. Den har vuxit fram ur den första erfarenheten av den allmänna översynen av reglerna som antogs i december 2016", sade föredraganden. Richard Corbett (S&D, Storbritannien).

Nästa steg

Hela kammaren bör rösta om förslagen i januari. De godkända ändringarna kommer att träda i kraft den första dagen av sammanträdesperioden efter att de antagits i plenarsammanträdet, med undantag för vissa bestämmelser som hänvisar till ledamöternas uppförande, ständiga utskott och utskottsinnehavare som bör ansöka till Europaparlamentet efter 2019 års val.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend