Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Ledamöterna välkomnar #GlobalCompactOnMigration

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europaparlamentet stöder starkt Global Compact för säker, ordnad och regelbunden migration och välkomnar dess antagande i Marrakech, Marocko.

Ledamöterna beklagar den desinformationskampanj som har lett till att flera länder har dragit tillbaka sitt stöd från avtalen. Migrationspakten är ett icke-rättsligt bindande ramverk som inte skapar nya skyldigheter för stater och som står i full respekt för principen om nationell suveränitet.

Den globala överenskommelsen som antogs vid regeringskonferensen i Marrakech är den första globala multilaterala ramen för att förbättra internationell samordning av mänsklig rörlighet som omfattar alla aspekter av migrationscykeln. Den bygger på principerna om partnerskap, delat ansvar och förståelsen att inget land kan ta itu med utmaningarna och möjligheterna med detta fenomen på egen hand.

Parlamentet anser att det är centralt att hitta långsiktiga lösningar för att komma till rätta med grundorsakerna till irreguljär migration och tvångsförflyttning. Genomförandet av avtalen måste därför gå hand i hand med genomförandet av FN:s 2030-agenda enligt de strategiska utvecklingsmålen, samt säkerställa ökade investeringar i utvecklingsländer.

Europaparlamentet är övertygad om att det internationella samarbetet om migration måste vara folkcentrerat och rättighetsbaserat. Den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna – som firar sitt 70-årsjubileum i dag – måste vara kärnan i migrationsstyrningen vid sidan av befintliga folkrättsliga förpliktelser, såsom flyktingkonventionen. Utsatta grupper och människor i utsatta situationer, särskilt invandrarbarn och ensamkommande och separerade barn, bör få särskild uppmärksamhet.

Att följa FN:s konvention om barnets rättigheter och säkerställa barnets bästa måste vara de primära övervägandena i alla beslut och åtgärder som rör dem. Främjande av jämställdhet och kvinnors egenmakt bör vara centralt för GCM, liksom att ägna särskild uppmärksamhet åt offer för våld och övergrepp, inklusive sexuellt eller könsbaserat våld, och människohandel.

Europaparlamentet betonar att det är absolut nödvändigt att omsätta avtalens åtaganden till verklighet, med starka uppföljnings- och granskningsmekanismer, inklusive International Migration Review Forum som kommer att äga rum vart fjärde år med början 2021. Genomförandeprocessen av den globala Compact måste vara transparent och inkluderande och involvera alla intressenter, särskilt parlament och nationella människorättsinstitutioner.

Annons

En stärkt parlamentarisk dimension och allmänhetens engagemang är nyckeln till att säkerställa ansvarsskyldighet och fungerar som en bro mot en bredare dialog om migration som leder till evidensbaserad politik och politiska berättelser som motverkar främlingsfientlighet och erkänner behovet av internationellt samarbete om migration för att säkerställa fördel för alla inblandade parter.

Bakgrund

En delegation med nio medlemmar från Europaparlamentet deltog vid regeringskonferensen för antagandet av Global Compact för säker, ordnad och regelbunden migration i Marrakech som en del av EU:s övergripande delegation. Parlamentet har noga följt de processer som leder fram till FN:s Global Compacts on Refugees and on Migration, genom plenar- och utskottsdebatter, interparlamentariska möten, faktauppdrag och, i april 2018, antagandet av en plenumsresolution om Global Compacts som antagits med stor majoritet.

Medlemmarna i delegationen var:

Mer information  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend