Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Premiärminister May överlever omröstningen om partiets förtroende men #Brexit-avtalet vikar fortfarande

DELA MED SIG:

publicerade

on

Medan 200 konservativa lagstiftare röstade för May som ledare, var 117 avvikande, vilket tydde på motstånd inte bara från flera dussin anhängare av en hård Brexit utan också från många mer pragmatiska lagstiftare – och signalerade att hon inte var närmare sitt EU-avtal om skilsmässa.

Det var inte den kraftfulla bekräftelse hon behövde när hon beger sig till Bryssel på torsdag (13 december) för att be de andra 27 EU-ledarna, som har gjort plats åt henne vid ett toppmöte, om ett förtydligande av avtalet för att lugna tvivlarna.

På måndagen hade May avbrutit en parlamentarisk omröstning om sitt avtal, som slogs till efter två års förhandlingar och utformade för att upprätthålla nära framtida band med blocket, efter att ha erkänt att det skulle bli kraftigt besegrat.

Eftersom Storbritannien skulle lämna EU den 29 mars, har parlamentets opposition plötsligt öppnat möjligheter, inklusive ett potentiellt oordnat utträde utan någon överenskommelse eller till och med ytterligare en folkomröstning om medlemskap.

När May talade på Downing Street efter omröstningen sa May att hon skulle lyssna på dem som hade röstat emot henne och söka juridiska garantier om den mest kontroversiella delen av hennes avtal - en försäkring för att förhindra en hård gräns mellan EU-medlemmen Irland och den brittiska provinsen Norra Irland. Många i hennes parti fruktar att dessa "backstop"-åtgärder kan pågå på obestämd tid.

"Ett stort antal kollegor röstade emot mig och jag har lyssnat på vad de sa," sa May. "Vi måste nu fortsätta med jobbet med att leverera Brexit för det brittiska folket."

Annons

Men EU:s ledare har ställt upp för att säga att de inte har för avsikt att ändra avtalet.

Och diplomatiska källor i Bryssel berättade för Reuters att utkastet till ett dokument som håller på att förberedas för maj endast inkluderade möjligheten att blocket skulle överväga att ge Storbritannien fler försäkringar om den irländska backstoppen, utan att ge några omedelbart.

Euroskeptiska kritiker av avtalet inom Mays parti utlöste misstroendeomröstningen timmar efter att hon återvänt från en whistlestop-turné för att träffa europeiska ledare i början av veckan.

Supportrar sa att resultatet visade att partiet nu borde gå bakom henne. Men euroskeptiker som ser hennes affär som ett svek mot folkomröstningen 2016 sa att hon nu borde sluta.

"Det är ett fruktansvärt resultat för premiärministern", sa Jacob Rees-Mogg, ledare för en hård brexitfraktion, till BBC Television. "Premiärministern måste inse att hon enligt alla konstitutionella normer borde gå och träffa drottningen skyndsamt och avgå."

May, som röstade för att stanna kvar i EU i folkomröstningen, hade varnat motståndare till hennes utträdesavtal att om de störtade henne skulle Brexit försenas eller stoppas.

Strax före omröstningen försökte May vinna över tveksamma lagstiftare genom att lova att avgå före valet 2022. Men förtroendeomröstningen var också en proxy för partiets splittring över Europa.

"Om du är premiärminister och en tredjedel av dina parlamentsledamöter röstar emot dig, är det mycket dåliga nyheter," sa den euroskeptiske lagstiftaren Mark Francois till Reuters.

Det nordirländska partiet som stöder hennes regering - och starkt motsätter sig hennes utträdesavtal - sa att den grundläggande aritmetiken i parlamentet var oförändrad. Oppositionspartiet Labour sa att hon nu måste ta tillbaka avtalet till parlamentet.

Brexit är Storbritanniens viktigaste politiska och ekonomiska beslut sedan andra världskriget. Pro-européer fruktar att avgången kommer att försvaga väst när det brottas med Donald Trumps amerikanska presidentskap och växande självsäkerhet från Ryssland och Kina.

Resultatet kommer att forma Storbritanniens ekonomi på 2.8 biljoner dollar, få långtgående konsekvenser för kungarikets enhet och avgöra om London behåller sin plats som ett av de två bästa globala finanscentrumen.

Anhängare av Brexit erkänner att det kan finnas en kortsiktig smärta för ekonomin, men säger att den kommer att blomstra på lång sikt när den släpps loss från EU, som de kastar ut som ett misslyckat tyskdominerat experiment i europeisk integration.

May, 62, vann toppjobbet i den turbulens som följde efter EU-folkomröstningen 2016, där britter beslutade med 52 procent till 48 att lämna EU. Hon lovade att genomföra Brexit samtidigt som hon behåller nära band till blocket, för att hela en splittrad nation.

Sterling hoppade så högt som $1.2672 GBP = D3 som resultatet kom in men föll sedan till $1.2605, fortfarande upp 1 procent på dagen, efter att det visade sig att antalet lagstiftare som hade röstat emot May var högre än vad många på marknaderna hade förväntat sig.

"Det är precis i den övre delen av antalet människor som förväntades vara emot henne", säger John Curtice, en av Storbritanniens ledande opinionsundersökningsexperter. "Det är inte osannolikt att hon kommer att gå någon gång under april-maj."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend