Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#BankingUnion – Avtal om åtgärder för att förhindra ackumulering av nödlidande lån

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kommissionen välkomnar den politiska överenskommelse som uppnåtts av Europaparlamentet och rådet om tillsynsåtgärder för att ytterligare ta itu med nödlidande lån (NPL) i Europa.

Today’s (18 December) political agreement is an important step to further reduce risks in the EU banking sector and strengthen its resilience, as highlighted in last week’s Slutsatser från Eurotoppmötet. Tillsammans med det senaste uppmuntrande uppgifter om riskminskning och den senaste politisk överenskommelse om bankpaketet, bidrar detta till ett snabbt fullbordande av bankunionen.

The agreed measures will ensure that banks set aside funds to cover the risks associated with loans issued in the future that may become non-performing. This will prevent the accumulation of non-performing exposures on banks’ balance sheets and will ultimately enable banks to perform their indispensable role in financing the economy and supporting growth.

Vicepresident för finansiell stabilitet, finansiella tjänster och kapitalmarknadsunion Valdis Dombrovskis (avbildad) said: “We have been working intensely over the past years to reduce risks and strengthen the resilience of the European banking sector. Today’s agreement will ensure that banks will have fewer NPLs on their balance sheets, which should increase their solidity and allow them to finance our businesses. I am counting on the European Parliament and the Council to swiftly agree on the outstanding proposals on the development of secondary markets for NPLs and facilitating debt recovery.”

Denna åtgärd är en del av en uppsättning åtgärder som lades fram av kommissionen i mars 2018 för att ta itu med nödlidande lån i unionen. Den bygger på pågående ansträngningar från medlemsländer, tillsynsmyndigheter, kreditinstitut för en stadig minskning av antalet NPL i hela unionen.

Bakgrund

Den 14 mars 2018 föreslog kommissionen ett åtgärdspaket för att hantera nödlidande lån i EU:s banksektor. Det paketet följde upp på Handlingsplan för att minska nödlidande lån (NPL), agreed by Europe’s finance ministers in July 2017. In addition to today’s measure, the package contained proposals to further develop secondary markets for NPLs and to enable an accelerated out-of-court enforcement of loans secured by collateral, as well as a technical blueprint for how to set up a national asset management companies.

Annons

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend