Anslut dig till vårt nätverk!

Konferensen för perifera kustregioner i Europa (CPMR)

Avtalet mellan EU och Norge "värsta resultat för fiskbestånd på tio år" - #OurFish

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vår fisk är bestört över beslutet av EU och Norge att fortsätta överfiska i Nordsjön och Atlantens vatten [1]. Av sexton delade TAC (Total Allowable Catches) som man kommit överens om är det bara två som följer de vetenskapliga råden, och totalt sett representerar avtalet det sämsta resultatet för delade fiskbestånd på tio år.

"Det är ingen överraskning att beslut som fattas bakom stängda dörrar, med industrin närvarande, saknar både vision och ansvarsskyldighet. EU:s och Norges beslut att fortsätta överfiska stämmer överens med den grottborsmetod som har förvirrat europeisk fiskeriförvaltning alltför länge, säger Rebecca Hubbard, chef för vårt fiskprogram.

”Det kortsiktiga i detta beslut förstärks av förra veckans klimat-COP i Katowice. Havet är ursprunget till allt liv på jorden, det är vår största kolsänka, men det har överutnyttjats i decennier, vilket äventyrar hela ekosystemet. Överfiske är den mest destruktiva inverkan på havet som vi har omedelbar kontroll över. Ändå agerar EU:s medlemsländer som om de är omedvetna om denna koppling, och är fast beslutna att blunda för sin vision genom att fortsätta att värna om några kortsiktiga industriintressen. Det är ett patetiskt resultat.

"EU-ministrar har återigen vägrat att genomföra förbudet mot att kasta överbord till sjöss, och misslyckats med att införa ett övervakningssystem som säkerställer olagliga och orapporterade, utkastningsstopp och gränserna följs", avslutade Hubbard.

  • Endast två av sexton TAC fastställdes i enlighet med vetenskapliga råd.

  • fem av sexton TAC är fastställda ovanför vetenskapliga råd med hänsyn till undantag från landningsskyldigheten (förbud mot överkast), och;

  • Nio av sexton TAC fastställdes till minst 25 % över vetenskapliga råd.

    Annons

[1] Överenskommet protokoll över fiskesamråd mellan Norge och EU för 2019; Överenskommen redovisning av slutsatser från fiskesamråd mellan Norge och Europeiska unionen om regleringen av fisket i Skaggerak och Kattegatt för 2019

Det civila samhällets organisationer hade nekats tillträde till årsmötet vid Norges Fiskeridirektoratet (Fiskedirektoratet) i Bergen - see video här, som deltog av EU-kommissionen, regerings- och fiskerinäringsrepresentanter från ett antal EU-medlemsländer och Norge. Kampanjen Our Fish, i samarbete med det lokala blåsbandet Kleppe Musikklag - som spelade låtar som Europas The Final Countdown, och den norskbaserade gatukonstnären Sedin Zunic från Sea Invaders - som skapade sitt 2x2-konstverk på en närliggande byggnad, samlades utanför mötet när det inleddes den 26 november, för att påminna delegaterna om deras åtaganden att få ett slut på överfisket till 2020, och att efterlysa större insyn under fiskeförhandlingarna [3]. Tjänstemän som anlände till Bergens flygplats hade redan välkomnats av häpnadsväckande bilder från Fishlove kampanj (bilden) som kräver ett slut på överfiske och större insyn.

Bilder från Bergen finns här. Video är tillgänglig här - kontakta [e-postskyddad] för mer detaljer.

Om vår fisk

Vår fisk arbetar för att säkerställa att europeiska medlemsländer genomför den gemensamma fiskeripolitiken och uppnår hållbara fiskbestånd i europeiska vatten.

Our Fish arbetar med organisationer och individer över hela Europa för att leverera ett kraftfullt och orubbligt budskap: överfiske måste stoppas och lösningar införas som säkerställer att Europas vatten fiskas på ett hållbart sätt. Vår fisk kräver att den gemensamma fiskeripolitiken upprätthålls korrekt och att Europas fiske effektivt styrs.

Our Fish uppmanar alla EU-medlemsstater att fastställa årliga fiskebegränsningar till hållbara gränser baserat på vetenskapliga råd, och att säkerställa att deras fiskeflottor bevisar att de fiskar hållbart, genom övervakning och fullständig dokumentation av deras fångst.

Webbplats
Följ vår fisk på Twitter - @vår_fisk

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend