Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

Parlamentet röstar om #EUTechTax

DELA MED SIG:

publicerade

on

Illustration bild av digitala skatter. ©AP images/European Union-EP Kommer det snart att finnas en digital skatt som riktar sig till stora teknikföretag? ©AP images/European Union-EP 

Ledamöterna har röstat om införandet av en digital skatt, den första i sitt slag, riktad mot stora teknikföretag.

Ledamöterna röstade om två betänkanden som uppmanar EU att införa ett gemensamt system för att beskatta digitala tjänster från teknikjättar, vilket gör det möjligt för medlemsländer att beskatta vinster som genereras inom deras territorium även om ett företag inte har en fysisk närvaro där.

Medan den globala ekonomin har blivit allt mer digital, vilket resulterat i nya sätt att göra affärer, utvecklades de nuvarande reglerna för företagsbeskattning huvudsakligen under 20-talet. De misslyckas med att fånga omfattningen av digitala aktiviteter, säger rapporterna, där fysisk närvaro inte är ett krav för att kunna tillhandahålla digitala tjänster.

Utmaningar inblandade

Med tanke på att problemet med att beskatta den digitala ekonomin är av global karaktär arbetar EU-kommissionen aktivt inom OECD för att driva på för en internationell lösning.

Men tills den lösningen har hittats vill riksdagen upprätta ett gemensamt system för skatt på digitala tjänster.

Smakämnen rapport skriven av holländsk S&D-medlem Paul Tang föreslår att rikta in sig på stora digitala företag som genererar intäkter över hela världen som härrör från utbudet av digitala tjänster, såsom sökmotorer, sociala medieplattformar eller onlinemarknadsplatser.

Annons

Annan rapport av polsk EPP-ledamot Dariusz Rosati säger att fastställandet av huruvida ett företag har en skattepliktig "digital närvaro" i ett medlemsland bör baseras på intäkterna från tillhandahållandet av digitala tjänster (årliga intäkter högre än 7 miljoner euro), antalet användare (mer än 100,000 3,000 användare i en medlem) stat) eller antalet affärskontrakt för digitala tjänster (mer än XNUMX XNUMX).

Rosati sa att "det är hög tid att agera" och att EU bör vara en trendsättare, samtidigt som de fortsätter att arbeta med en internationell lösning på OECD-nivå.

Tang sa att han beklagade att EU:s finansministrar misslyckades med att anta en skatt på digitala tjänster under deras möte förra veckan misslyckades. Istället presenterade de ett urvattnat förslag, sa han, som inte kommer att träda i kraft före 2021.

"Att skjuta upp ett så viktigt beslut är orättvist mot ärliga skattebetalare och skadligt för EU:s ekonomi som helhet", tillade han.

"Vi vill säkerställa att digitala multinationella företag som Google, Facebook och Amazon betalar sin beskärda del av skatten, som alla vanliga medborgare och små företag gör. Vi har kämpat för att öka omfattningen och graden av denna digitala skatt och kommer att fortsätta kämpa för skatterättvisa i Europa.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend