Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#StateAid - Kommissionen godkänner plan från #Frankrike, #Tyskland, #Italien och #UK för att ge 1.75 miljarder euro offentligt stöd till ett gemensamt forsknings- och innovationsprojekt inom mikroelektronik

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU-kommissionen har funnit att ett integrerat projekt som anmälts gemensamt av Frankrike, Tyskland, Italien och Storbritannien för forskning och innovation inom mikroelektronik, en viktig möjliggörande teknologi, är i linje med EU:s regler för statligt stöd och bidrar till ett gemensamt europeiskt intresse. De fyra medlemsländerna kommer under de kommande åren att tillhandahålla upp till 1.75 miljarder euro i finansiering för detta projekt som syftar till att låsa upp ytterligare 6 miljarder euro i privata investeringar. Projektet ska vara klart 2024 (med olika tidslinjer för varje delprojekt).

Kommissionsledamot Margrethe Vestager, ansvarig för konkurrenspolitiken, sa: "Mikroelektronik finns i nästan all elektronisk utrustning vi använder varje dag – oavsett om det är din telefon, dator, tvättmaskin eller din bil. Innovation inom mikroelektronik kan hjälpa hela Europa språng framåt inom innovation. Det är därför det är vettigt att europeiska regeringar går samman för att stödja sådana viktiga projekt av gemensamt europeiskt intresse, om marknaden inte ensam skulle ta risken. Och det är därför vi har infört särskilda regler för statligt stöd för att De gör det möjligt för riskfylld och banbrytande forskning och innovation att se dagens ljus, samtidigt som de säkerställer att dess fördelar delas brett och inte snedvrider lika villkor i Europa. Så att innovation som stöds av skattebetalarnas pengar verkligen tjänar de europeiska medborgarna. "

Kommissionär Mariya Gabriel, ansvarig för digital ekonomi och samhälle sa: "Varje uppkopplad enhet, varje modern maskin, alla våra digitala tjänster är beroende av mikroelektroniska komponenter som blir mindre och snabbare med tiden. Om vi ​​inte vill vara beroende av andra för sådan väsentlig teknik, till exempel av säkerhets- eller prestandaskäl, måste vi kunna designa och producera dem själva. Dagens beslut är ett resultat av utökat samarbete och en gemensam europeisk vision.”

Den 30 november anmälde Frankrike, Tyskland, Italien och Storbritannien gemensamt till kommissionen ett viktigt projekt av gemensamt europeiskt intresse ("IPCEI") för att stödja forskning och innovation inom mikroelektronik. Mikroelektronik är små elektroniska komponenter som vanligtvis är gjorda av halvledarmaterial som kisel. De grundläggande mikroelektroniska komponenterna, allmänt kända som chips och sensorer, finns i nästan alla elektroniska enheter.

Det integrerade forsknings- och innovationsprojektet kommer att involvera 29 direkta deltagare, med huvudkontor både i och utanför EU. De är mestadels industriella aktörer men också två forskningsorganisationer som genomför 40 nära sammanlänkade delprojekt.

Dessa direkta deltagare kommer att arbeta i samarbete med ett stort antal partners, såsom andra forskningsorganisationer eller små och medelstora företag (SMF), även utanför de fyra medlemsländerna.

Mikroelektronikprojektet

Annons

Projektets övergripande mål är att möjliggöra forskning och utveckla innovativa teknologier och komponenter (t.ex. chips, integrerade kretsar och sensorer) som kan integreras i en stor uppsättning nedströmsapplikationer. Dessa inkluderar konsumentenheter, till exempel hushållsapparater och automatiserade fordon, och kommersiella och industriella enheter, till exempel hanteringssystem för batterier som används för elektrisk mobilitet och energilagring.

Projektet förväntas i synnerhet stimulera ytterligare nedströmsforskning och innovationer i synnerhet i relation till det breda området sakernas internet och till uppkopplade eller förarlösa bilar.

Projektdeltagarna och deras partners kommer att fokusera sitt arbete på fem olika teknikområden:

(1) Energieffektiva chips: utveckla nya lösningar för att förbättra energieffektiviteten hos flis. Dessa kommer till exempel att minska den totala energiförbrukningen för elektroniska enheter, inklusive de som är installerade i bilar;

(2) Power halvledare: utveckla ny teknik för komponenter för smarta apparater samt för el- och hybridfordon, för att öka tillförlitligheten hos slutliga halvledarenheter.

(3) Smarta sensorer: arbetar med utvecklingen av nya optiska, rörelse- eller magnetfältssensorer med förbättrad prestanda och ökad noggrannhet. Smarta sensorer hjälper till att förbättra bilsäkerheten genom en mer tillförlitlig och snabb reaktion så att en bil kan byta fil eller undvika ett hinder:

(4) Aavancerad optisk utrustning: utveckla mer effektiv teknik för framtida avancerade chips; och

(5) Sammansatta material: utveckla nya sammansatta material (istället för kisel) och anordningar lämpliga för mer avancerade chips.

Alla fem teknikområdena är komplementära och sammanlänkade – chips säljs vanligtvis inte av sig själva utan levereras ofta som en del av ett integrerat system. Sådana system kräver en kombination av processer och teknologier som täcks av projektets olika områden. Av denna anledning kommer projektdeltagarna att vara involverade i över 100 samarbeten inom de olika områdena i de 40 nära sammanlänkade delprojekten.

Kommissionens bedömning

IPCEI ramverk

Kommissionen bedömde det föreslagna projektet enligt EU:s regler för statligt stöd och närmare bestämt enligt dess 2014 Meddelande om viktiga projekt av gemensamt europeiskt intresse (IPCEI Communication). Där privata initiativ som stöder innovation inte förverkligas på grund av de betydande risker som sådana projekt innebär, tillåter IPCEI-meddelandet medlemsstaterna att tillsammans fylla luckan för att övervinna dessa marknadsmisslyckanden och främja förverkligandet av innovativa projekt som annars inte skulle ha tagit fart.

För att kvalificera sig för stöd enligt IPCEI-meddelandet måste ett projekt: (i) bidra till strategiska EU-mål, (ii) involvera flera medlemsstater, (iii) involvera privat finansiering från stödmottagarna, (iv) generera positiva spridningseffekter över hela världen. EU som begränsar potentiella snedvridningar av konkurrensen och (v) är mycket ambitiösa när det gäller forskning och innovation.

Bedömning av mikroelektroniken IPCEI

Efter sin bedömning av den gemensamma anmälan från Frankrike, Tyskland, Italien och Storbritannien har kommissionen funnit att IPCEI för forskning och innovation inom mikroelektronik uppfyller villkoren i dess meddelande.

Kommissionen noterar särskilt att:

  • Investeringar i forskning och innovation inom mikroelektronik i denna skala är ett stort transnationellt innovationsprojekt. Det innebär en betydande risk, och därför är offentligt stöd lämpligt och nödvändigt för att uppmuntra företag att genomföra dessa ambitiösa forsknings-, utvecklings- och innovationsaktiviteter. Mikroelektronik betraktas av kommissionen som en viktig möjliggörande teknik, vilket är tekniker som har tillämpningar i flera branscher och som kommer att hjälpa till att hantera samhällsutmaningar.
  • resultaten av forskningsprojektet kommer att spridas av deltagande företag som drar nytta av det offentliga stödet. I detta sammanhang kommer en årlig konferens om projektet att anordnas och intresserade parter kommer att informeras i god tid om den tekniska innovationen och den nya kunskap som genereras i detta projekt via en särskild webbplats. Vidare kommer företag att vara värd för en serie tekniska evenemang på sina respektive delprojekt, och;
  • en ledningsstruktur bestående av representanter från de deltagande medlemsstaterna, företagen och kommissionen kommer att övervaka projektet och särskilt övervaka framstegen för de enskilda deltagarna och deras partners samt utbyte av forskningsinnovationsresultat utanför projektdeltagarna.

På denna grundval drog kommissionen slutsatsen att IPCEI för mikroelektronik som anmälts gemensamt av Frankrike, Tyskland, Italien och Storbritannien är i linje med EU:s regler för statligt stöd.

IPCEI kommer att möjliggöra forskning och utveckling inom en viktig ekonomisk sektor av strategisk betydelse i ett antal medlemsländer och förväntas låsa upp ytterligare 6 miljarder euro i privata investeringar i mikroelektroniksektorn.

Detta är den första integrerade IPCEI inom området forskning, utveckling och innovation som godkänts av kommissionen sedan meddelandet antogs 2014.

Finansieringsmottagare och belopp

IPCEI för att stödja forskning och innovation inom mikroelektronik involverar 29 direkta deltagare från de fyra medlemsstaterna. De direkta deltagarna skulle kunna få av respektive nationella förvaltningar totalt upp till cirka 1.75 miljarder euro i finansiering. Närmare bestämt har Frankrike ansökt om godkännande för att bevilja stöd som ger finansiering på upp till 355 miljoner euro, Tyskland upp till 820 miljoner euro, Italien upp till 524 miljoner euro och Storbritannien upp till 48 miljoner euro.

De direkta deltagarna, de medlemsländer som stöder dem och de olika projektområdena är följande:

 bild SV

Bakgrund

I juni 2014 antog kommissionen en Kommunikation om viktiga projekt av gemensamt europeiskt intresse (IPCEI), som anger kriterier enligt vilka medlemsstaterna kan stödja transnationella projekt av strategisk betydelse för EU enligt artikel 107 bi fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget). Denna ram syftar till att uppmuntra medlemsstaterna att stödja projekt som ger ett tydligt bidrag till ekonomisk tillväxt, sysselsättning och Europas konkurrenskraft.

IPCEI-ramverket kompletterar andra regler för statligt stöd som t.ex Allmänna gruppundantagsförordningen och Ram för forskning, utveckling och innovation, vilket gör det möjligt att stödja innovativa projekt samtidigt som man säkerställer att potentiella snedvridningar av konkurrensen begränsas.

Resultattavlan för statligt stöd visar att mer än 95 % av nya FoU&I-åtgärder för vilka utgifter har rapporterats för första gången beviljades enligt den allmänna gruppundantagsförordningen och kunde betalas ut snabbare. Enligt de senaste tillgängliga uppgifterna fortsatte de totala utgifterna för FoU&I enligt 2014 års allmänna gruppundantagsförordning att öka till cirka 5.7 miljarder euro.

IPCEI-reglerna stöder investeringar för FoU&I och första industriella utbyggnad under förutsättning att projekten som får denna finansiering är mycket innovativa och inte täcker massproduktion eller kommersiell verksamhet. De kräver också omfattande spridning och spridningsåtaganden av ny kunskap i hela EU och en detaljerad konkurrensbedömning för att minimera eventuella otillbörliga snedvridningar på den inre marknaden.

Detta är den första tillämpningen av 2014 års meddelande utanför infrastrukturområdet.

Mikroelektronik har identifierats av kommissionen som en av de sex Key Enabling Technologies (KET), avgörande för framtida industriell utveckling. I detta avseende har kommissionen den 23 maj 2013 lanserat den nya Europeisk strategi för mikro- och nanoelektroniska komponenter och system, som syftar till att öka deras exploatering och stimulera tillväxt och jobb.

Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärendenumren SA.46705 (Frankrike), SA.46578 (Tyskland), SA.46595 (Italien) och SA.46590 (Storbritannien) i Registret över statligt stödkonkurrens webbplats när eventuella konfidentialitetsproblem har lösts. Nya publikationer av beslut om statligt stöd på Internet och i Europeiska unionens officiella tidning finns förtecknade i Statligt stöd Weekly e-News

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend