Europaparlamentets omröstning sätter framtiden för Medelhavsfiske på linjen säger #Oceana

| Januari 11, 2019

Europaparlamentet har röstat för att anta den första någonsin fleråriga planen för fiske i västra Medelhavet, men avvisade nödvändiga bevarandeåtgärder som skulle fixa regionens överfiskekris, där över 80% av bestånden är överutnyttjade och vissa riskerar att kollapsa. Dagens resultat innebär ledamöter i Europaparlamentet Fiskeriutskottet (PECH) har diskuterat sin skyldighet att sluta överfiske av 2020 senast, vilket de godkände tillbaka i 2013 enligt den rättsligt bindande gemensamma fiskeripolitiken.

Som svar gav Lasse Gustavsson, verkställande direktör för Oceana Europe, följande uttalande: "Europaparlamentets ledamöter undergräver inte bara lagen, men de äventyrar också framtiden för fiske i västra Medelhavet. Med planen som den nu står kommer det att finnas mindre Medelhavsfisk på borden i Frankrike, Italien och Spanien, färre jobb inom fiskeindustrin och destruktiva fiskemetoder kommer att fortsätta att förstöra oceanen och det marina livet. Om Europaparlamentet vill upprätthålla lagen, kommer de snart att ha något annat alternativ än att stänga fisket för att undvika en oåterkallelig nedbrytning av fiskbestånden. Hur kommer de att förklara det för sina medborgare? "

Åtta av tio fiskbestånd i den västra delregionen av Medelhavet är överfiskade, inklusive viktiga arter som kummel, mulleter och räkor. Förutom att tillåta allvarlig överfiske att fortsätta i Medelhavet, var följande viktiga åtgärder också förkastas:

  • Begränsa botten trålning, den mest destruktiva fisketekniken genom att öka trålfria zonen under hela året från ett djup av 50-mätare till minst 100-mätare, där unga fiskaggregat och känsliga marina livsmiljöer finns. Europaparlamentsledamöterna röstade för undantag från dessa bestämmelser, vilket gör att ekosystemen är dåligt dåligt skyddade, vilket möjliggör "affärs-som-vanligt" för industriella bottentrålare och sätter låga effekter på hantverksmässiga fiskare.
  • Ställa in fiskeansträngningen i linje med vetenskaplig rådgivning för att återställa och behålla fiskbestånden på hållbara nivåer. Ledamöterna är bara villiga att minska mängden "fiskeansträngning" i västra Medelhavet med upp till 10% bara ett år, trots att vissa bestånd, som kummel, behöver en minskning av 90% på grund av dess kritiska tillstånd. Samtidigt ökade det maximala antalet tillåtna fisketimmar per dag (från 12 till 18 timmar), vilket förhöjde fisketrycket i stället för att underlätta det.
  • Introduktion av ett fångstbegränsningssystem som en framtida skyddsåtgärd om reglerna om fiskehantering misslyckas med att bygga om lagren till hållbara nivåer och om forskare rekommenderar att det görs.
  • Tillämpning av försiktighetsprincipen och minskning av fiske bifångst, Europaparlamentsledamöterna avvisade bestämmelser för att ta itu med oavsiktliga fångster av skyddade arter och undanröja bevarandeåtgärder för fiskbestånd för vilka dåliga eller inga uppgifter finns.

Oceana är också starkt oroad över att den fleråriga planen för västra Medelhavsområdet nu kommer att förhandlas direkt till EU-rådet under de kommande veckorna - i en outemokratisk process som kallas triloger - och utan omröstning i plenum i Europaparlamentet, vilket är en kontroversiell avvikelse från det normala förfarandet.

Läs mer: Västra Medelhavet. Overfishing kris: agera nu eller förlora det för alltid

Taggar: , ,

Kategori: En framsida, Konferensen för perifera kustregioner i Europa (CPMR), EU, Olagligt fiske, Oceana, Överskridande