Gör #EUFinancialMarketSupervision starkare och passa #Brexit säger #EPP

| Januari 11, 2019

Europaparlamentets utskott för ekonomi och valutafrågor har antagit med en stor majoritet mellan parterna en reform av strukturen för det europeiska tillsynet om finansmarknaden. "Vi vill att det europeiska finansmarknadsövervakningen ska bli starkare och effektivare och att möta utmaningarna i Brexit, digitalisering och penningtvätt", säger EP-gruppens ledamot Othmar Karas, parlamentets medföredragare för lagförslaget.

Reformen ändrar kompetensen, strukturen, styrningen och finansieringen av Europeiska bankmyndigheten (EBA), Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten (EIOPA) och Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (ESMA).

"Syftet med finansmarknaderna är att skapa investeringar, jobb och tillväxt. Reformen syftar till att se till att detta verkligen händer, "förklarar Karas. Beslutsförfarandena kommer att bli strömlinjeformade, byråkrati och uppsägningar kommer att minska, vissa gränsöverskridande aktiviteter kommer att övervakas direkt på EU-nivå och myndigheterna kommer att stå till ansvar för Europaparlamentet.

"European Financial Market Supervision kommer också att få starkare genomskärningsrättigheter gentemot tredje land. Detta är nödvändigt för att britterna, när de är ute, inte börjar göra tvivelaktiga affärer i EU med försvagade regler. Vi kommer att se till att den som gör ekonomisk verksamhet i EU måste följa våra strikta regler ", understruk Karas.

Att bekämpa penningtvätt kommer också att bli enklare med de nya reglerna. "Nya brottmål som Danske Bank i Estland visar att europeiska regler inte har verkställts överallt. Den totala summan pengar som tvättas i Europa är nu högre än EU: s budget. Därför vill vi kombinera tillsyns- och sanktionsrättigheter avseende penningtvätt vid Europeiska bankmyndigheten i Paris ", avslutade Karas.

Gårdagens (10 januari) omröstning är parlamentets ståndpunkt för de kommande förhandlingarna med medlemsstaterna.

Taggar: , ,

Kategori: En framsida, Brexit, EU, Europaparlamentet, UK, UK EPP