#NATO generaler "tror inte på goda relationer med Ryssland"

| Januari 11, 2019

I december gick NATO-allierade med de civila och militära budgetarna för 2019. Vid ett möte i nordatlantiska rådet enades medborgare om en civil budget på € 250.5 miljoner och en militär budget på € 1.395 miljard för 2019, skriver Viktors Domburs.

NATO: s generalsekreterare Jens Stoltenberg välkomnade överenskommelsen med budgetarna och sade: "Världen förändras och Nato anpassar sig. Allierade investerar i Nato för att ta itu med våra tids utmaningar, bland annat cyber- och hybridhot, ett mer assertivt Ryssland och instabilitet i Mellanöstern och Nordafrika. "

Således är Ryssland enligt NATOs generalsekreterare fortfarande ett av de största hot som Alliansen kommer att möta i 2019. Meddelandet som NATO är angeläget att förhandla med Ryssland är inte alltid bevisat av Alliansens handlingar. Ju mer så NATO-högsta tjänstemän motsätter sig sådant budskap i sina uttalanden. Det har blivit uppenbart att både Nato och Ryssland inte alltid är överbord.

General Philip Breedlove, före detta högsta allierade befälhavare Europa, och ambassadör Alexander Vershbow, tidigare generalsekreterare för NATO, skapade en rapport med titeln Permanent Avskräckande: Förbättringar till USA: s militära närvaro i norra Centraleuropa som bedömer huruvida dagens amerikanska utbyggnader är tillräckliga, med fokus på norra Centraleuropa.

En fullständig rapport kommer att slutföras i januari 2019, men det finns en kort sammanfattning av arbetsgruppens slutsatser och rekommendationer.

Alla rekommendationer görs för att stärka Nato avskräckande och politisk sammanhållning. Författarna säger att "militär uppbyggnad i Rysslands västra militärdistrikt och Kaliningrad och dess" hybrid "krigföring mot västerländska samhällen har ökat instabilitet i regionen och gjort kollektivt försvar och avskräckande ett brådskande uppdrag för Förenta staterna och Nato. ”

De upptar betydande steg som tagits av Förenta staterna och Nato för att förbättra deras styrka och reagera på provocerande ryskt beteende.

Alliansen antog handlingsplanen för beredskap, som krävde inrättandet av en gemensam arbetsgrupp för mycket hög aktighet (VJTF) och utvidgning av NATO: s svarstyrka (NRF) för att öka alliansens kapacitet att stärka alliansen som hotas.

Vid toppmötet i 2016 i Warszawa tog alliansen det nästa steget i att avskräcka genom att överens om att distribuera fyra multinationella NATO-stridsgrupper om cirka 1,200-trupper i var och en av de baltiska staterna och Polen.

Nato Readiness Initiative, den så kallade Four 30s planen, skulle utse trettio markbataljoner, trettio luftskvadroner och trettio stora marinkämpar för att vara redo att distribuera och engagera motståndare inom trettio dagar. Andra åtgärder har vidtagits för att stärka NATO: s kommandostruktur och minska rörlighetsproblemen genom Europa.

Bland annat är huvudrapportens rekommendation: Förbättra Förenta staternas och Natos avskräckande hållning för den bredare regionen, inte bara för landet som värd för USA: s utplacering, bland annat att stärka beredskapen och kapaciteten för förstärkning. stärka Nato sammanhållning inkluderar ökad sjö- och luftutbyggnad i regionen, tillsammans med ytterligare markstyrkor och enablers; främja utbildning och operativ beredskap för amerikanska deployerade krafter och driftskompatibilitet med värdnation och andra allierade styrkor, säkerställa maximal operativ flexibilitet att använda amerikanska utplacerade styrkor till andra regioner i alliansen och globalt utvidga möjligheterna till allierad bördestribution, inklusive multilaterala insatser i regionen och därefter och säkerställa adekvat värdnationstöd för amerikanska utplaceringar.

Alla dessa steg ser inte ut som en diplomatisk kompromiss eller en avsikt att avkänna spänningen mellan Nato och Ryssland. Ryssland bjuder i sin tur på sin militära muskel. Moskva ska hålla 4,000 militära övningar i 2019. Rysslands försvarsminister sa att Ryssland kommer att öka kampens förmåga till följd av USA: s avsikt att dra tillbaka från fördraget om intermediate-range nuclear forces (INF).

De två supermakterna ökar sina militära förmågor och sätter Europa i fara för krig. Det enda sättet är att förhandla, visa god vilja för att förändra situationen, för att sluta planera krig gömmer sig bakom ömsesidiga anklagelser.

Taggar: , , ,

Kategori: En framsida, EU, Nato, ryssland