#Romania har mycket arbete att göra hemma och i Bryssel säger #Greens

| Januari 11, 2019

I början av det rumänska ordförandeskapet i EU-rådet, Philippe Lamberts (avbildad), Gruppen för gröna / EFA-gruppen i Europaparlamentet sade: "Det finns lite tid kvar i denna lagstiftning men mycket arbete att göra. Dubbelreformen, klimatskydd, CO2-utsläpp från bilar och lastbilar, skydd av whistleblowers, skatterätt, rättvisa löner och arbetsvillkor och ett socialt Europa står nu nu under ledning av det rumänska ordförandeskapet. De gröna / EFA förväntar sig att det rumänska ordförandeskapet gör EU mer klimatvänligt, rättvisare och mer socialt. Förbättring av människors liv är det bästa sättet att ta vinden ut ur höger-populisters segel inför valet till Europaparlamentet.

"För hela sin europeiska tur i Europa slog det österrikiska rådsordförandeskapet bollen om skattejustering, vilket är ett centralt tema för EU-medborgarna och för att bygga förtroende för Europa. Det rumänska ordförandeskapet bör visa europeiskt ledarskap genom att arbeta snabbt mot rättvisare skatter för företag och skatteöverblick för multinationella företag. "

Ska Keller, VD för Greens / EFA-gruppen i Europaparlamentet, sade: "EU-rådets ordförandeskap innebär att man lägger till ytterligare ett fokus på den stat som håller regeringarna, och just nu har det aldrig varit mer internationell granskning om den rumänska elitens rasande korruption och regeringens ansträngningar att återvinna vinsterna i kampen mot korruption i landet. Avskedandet av korruptionsåklagaren Laura Codruţa Kövesi samt den senaste avgången till hennes ersättare, brutalitet som visats mot fredliga demonstranter som marscherar mot korruption och ansträngningar att hålla en amnesti för korruptionsbrott för tjänstemän undergräver allvarligt Rumäniens åtagande om rättsstatsprincipen , medborgerliga rättigheter och kampen mot transplantat.

"I ett land där knappt € 40 miljarder per år förloras mot korruption, bör den rumänska regeringen utnyttja ordförandeskapets möjlighet att bevisa sitt engagemang i kampen mot korruption, rättsstatsprincipen och europeiska värderingar. Resten av Europa tittar på. "

Taggar: , , ,

Kategori: En framsida, EU, Europaparlamentet, Grönt, rumänien