Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Trump köper #Lithuania, EU kan inte stoppa det

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

USA: s president Donald Trump är utan tvekan en framgångsrik affärsman som reglerar sitt land som om det är ett stort företag. Och den här typen av förvaltning skulle enligt hans mening leda till framgång. Och ofta fungerar det verkligen. Som en klok ledare använder han olika verktyg för att nå sina mål. Således är den mest listiga, som USA utnyttjar i Europa, indirekt inflytande på EU-länderna för att uppnå det önskade målet, skriver Adomas Abromaitis.

EU blir bara ett verktyg i USA: s "kapabla händer". Låt oss ge ett enkelt exempel. Förra veckan tillkännagav ministeriet för nationellt försvar i Litauen att den litauiska flygvapenbasen i Šiauliai skulle få avisningsutrustning för flygplanet. Det skulle förvärvas enligt ett avtal undertecknat av ministeriet för nationellt försvar och AF: s säkerhetsassistent- och samarbetsdirektorat (AFSACD) på uppdrag av Amerikas förenta staters regering.

Det är känt att den nya utrustningen kan ta bort is från flygplan i den nödvändiga höjden vilket gör att Šiauliai Air Base kan stödja större flygplan från alliansen, till exempel C-17 - ett av de största transportflygplan som kan flytta ett stort antal av soldater och stora mängder last.

Annons

Det sägs att "upphandlingen för den litauiska flygvapnet basen kommer att fylla ett kritiskt kapacitetsavstånd och låta baspersonalen genomföra kalla väderoperationer, samt stödja NATOs luftpolicyuppdrag. Utrustningen kommer också att användas för att tillhandahålla service för flygplanet i NATO: s förstärkta framåtriktad bataljonsslaggrupps-bidragande länder och andra NATO-allierade i flygbasen. "

Men enligt uppgifter, bara tre C-17 tillhör NATO. USA har i sin tur 222 C-17s i tjänst från och med Jan. 2018. Bland EU-länderna är det enda landet som har C-17A ERs Förenade kungariket med 8 C-17A ERs i bruk. Men Storbritannien är på väg att lämna organisationen. Så det är logiskt att anta att det mest intresserade landet för att distribuera C-17 i Litauen är USA, inte EU eller till och med Nato. Och självklart kan Litauen inte ens drömma om att ha sådana plan.

Den andra frågan som är ännu viktigare är det faktum att avtalet på ungefär 1.03 miljoner USD finansieras från Europeiska säkerhetshjälpsfonden (ESAF). Litauen kan inte dela bördan. Så, inget beror på Litauen i denna utgåva. Det ger bara tillstånd. Under de senaste åren har Litauens upphandling från USA ökat betydligt.

Annons

Försvarsministeriet är för närvarande i förhandlingar med Förenta staternas försvarsdepartement för att anskaffa JLTV terrängfordon.

Tyvärr är Litauen tyvärr knappast beroende av USA i militära och säkerhetsområden, eftersom den ofta blandar sina reella behov, ansvar gentemot EU med de amerikanska intressena i regionen. Ett sådant tillvägagångssätt kan allvarligt komplicera förbindelserna med grannlandet Ryssland och Vitryssland, vilket Litauen gränsar till. Dessa två länder är intresserade av Litauen som en ekonomisk partner. Men om Litauen kommer att utgöra ett militärt hot mot dem, med hjälp av amerikansk militär utrustning, kan dessa stater avsluta ekonomiskt samarbete.

Är det ett samarbete eller manipulation och vem kommer att gynna?

Europeiska kommissionen

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 231 miljoner euro i förfinansiering till Slovenien

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 231 miljoner euro till Slovenien i förfinansiering, motsvarande 13% av landets bidragstilldelning under återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Sloveniens återhämtnings- och motståndskraftsplan. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Sloveniens plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få totalt 2.5 miljarder euro, bestående av 1.8 miljarder euro i bidrag och 705 miljoner euro i lån, under hela planens livstid. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU.

RRF är kärnan i NextGenerationEU som kommer att ge 800 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna. Den slovenska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Cypern

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 157 miljoner euro i förfinansiering till Cypern

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 157 miljoner euro till Cypern i förfinansiering, vilket motsvarar 13% av landets finansiella anslag under återhämtnings- och resiliensfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få 1.2 miljarder euro totalt under planens livstid, med 1 miljard euro i bidrag och 200 miljoner euro i lån. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU. En del av NextGenerationEU kommer RRF att tillhandahålla 723.8 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna.

Den cypriotiska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Belgien

EU: s sammanhållningspolitik: Belgien, Tyskland, Spanien och Italien får 373 miljoner euro för att stödja hälso- och socialtjänster, små och medelstora företag och social integration

publicerade

on

Kommissionen har beviljat 373 miljoner euro till fem Europeiska socialfonden (ESF) och Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) operativa program (OP) i Belgien, Tyskland, Spanien och Italien för att hjälpa länderna med nödsituationer och reparationer av coronavirus inom ramen för REACT-EU. I Belgien kommer ändringen av Wallonia OP att tillhandahålla ytterligare 64.8 miljoner euro för förvärv av medicinsk utrustning för hälsovårdstjänster och innovation.

Medlen kommer att stödja små och medelstora företag i utvecklingen av e-handel, cybersäkerhet, webbplatser och onlinebutiker, samt den regionala gröna ekonomin genom energieffektivitet, miljöskydd, utveckling av smarta städer och koldioxidsnål offentlig infrastruktur. I Tyskland, i delstaten Hessen, kommer 55.4 miljoner euro att stödja hälsorelaterad forskningsinfrastruktur, diagnostisk kapacitet och innovation vid universitet och andra forskningsinstitutioner samt investeringar i forskning, utveckling och innovation inom områdena klimat och hållbar utveckling. Denna ändring kommer också att ge stöd till små och medelstora företag och fonder för nystartade företag genom en investeringsfond.

I Sachsen-Anhalt kommer 75.7 miljoner euro att underlätta samarbete mellan små och medelstora företag och institutioner inom forskning, utveckling och innovation, och tillhandahålla investeringar och rörelsekapital för mikroföretag som drabbats av coronaviruskrisen. Dessutom kommer fonderna att möjliggöra investeringar i företagens energieffektivitet, stödja digital innovation i små och medelstora företag och förvärva digital utrustning för skolor och kulturinstitutioner. I Italien kommer det nationella OP 'Social Inclusion' att få 90 miljoner euro för att främja den sociala integrationen av människor som upplever svår materiell brist, hemlöshet eller extrem marginalisering genom tjänsterna 'Housing First' som kombinerar tillhandahållande av omedelbara bostäder med möjliggörande av social- och arbetsförmedlingstjänster .

Annons

I Spanien kommer 87 miljoner euro att läggas till ESF OP för Castilla y León för att stödja egenföretagare och arbetare som fick sina kontrakt avbrutna eller reducerade på grund av krisen. Pengarna kommer också att hjälpa hårt drabbade företag att undvika uppsägningar, särskilt inom turistsektorn. Slutligen behövs pengarna för att tillåta viktiga sociala tjänster att fortsätta på ett säkert sätt och för att säkerställa utbildningskontinuitet under hela pandemin genom att anställa ytterligare personal.

REACT-EU är en del av NextGenerationEU och ger ytterligare 50.6 miljarder euro ytterligare finansiering (i löpande priser) till sammanhållningspolitiska program under 2021 och 2022. Åtgärderna fokuserar på att stödja arbetsmarknadens motståndskraft, jobb, små och medelstora företag och låginkomstfamiljer, samt att sätta framtidssäker grund för de gröna och digitala övergångarna och en hållbar socioekonomisk återhämtning.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend