Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Är #GermanGorbuntsov en politisk flykting?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vem är tyska Gorbuntsov (avbildad)? Är han en rysk agent som bor i London? Är han i lönen för den brittiska underrättelsetjänsten? Eller är han bara en principlös skurk som spelar ut britterna mot ryssarna som dubbelagent, skriver James Wilson?

Under de senaste åtta åren har tyske Gorbuntsov, en före detta bankir, född i Moskva 1966, gömt sig i London under skydd av den brittiska regeringen. Under denna självpåtagna exil har han använt sina egna medieresurser såsom webbsidorna Brott mot Ryssland och Crime Moldova , för att främja artiklar som är anti-ryska och anti-Putin. Han har varit starkt kritisk mot sitt ursprungsland, av sina egna strategiska skäl oavsett vad de kan vara.

Men det verkar som att han nyligen har genomgått en metamorfos och är på väg att inleda ett helt nytt kapitel i sitt äventyrliga liv. Enligt välinformerade källor har han nått en överenskommelse med Rysslands säkerhetsstyrkor angående deras utredning av Zakharchenko-fallet och som ett resultat av detta planerar han nu att återvända hem till Moskva under statliga säkerhetsgarantier för att hjälpa till med deras utredning.

Om detta är sant måste han trampa försiktigt. Gorbuntsov är fortfarande anklagad för flera penningtvättsfall i Ryssland, och om han ska komma under skydd av den ryska underrättelsetjänsten kommer det att vara nödvändigt att dessa fall och alla brottsanklagelser mot honom avskrivs i Ryssland i utbyte mot hans samarbete med myndigheterna. Han spelade tidigare en viktig roll i finansfrågor i Ryssland och Moldavien, där han brukade äga flera banker och hjälpte till att tvätta pengar åt många högt uppsatta tjänstemän. Han har därför privilegierade och potentiellt inkriminerande bevis mot många av sina tidigare medarbetare.

Det uppmärksammade fallet med Dmitrij Zakharchenko i Ryssland rör en hög säkerhetstjänsteman som påstås ha gripits av polisen på bar gärning med en skatt på 123 miljoner dollar i kontanter i sitt hem, när hans lägenhet genomsöktes.

Zakharchenko var då biträdande chef för Moskvas inrikesministeriums kommitté för ekonomisk säkerhet och bekämpning av korruption.

Gorbuntsov är ett nyckelvittne för åklagaren i det här fallet, och i oktober förra året bad advokaterna som representerade honom det brittiska inrikeskontoret att ge honom vittnesskydd. De hävdade att Gorbuntsov, en gång en insider inom Rysslands president Vladimir Putins inre krets, var en potentiellt värdefull underrättelsekälla för de brittiska myndigheterna, och att hans skydd var viktigt för den brittiska nationella säkerhetens intresse.

Annons

Vid den tiden var brittisk media full av nyheter om fallet Sergiy Skripal och hans mordförsök av ryska agenter. Förslaget att Gorbuntsov var i riskzonen och skulle kunna bli föremål för mord var helt rimligt; han hade trots allt överlevt en maskingevärsattack i ganglandstil i London 2012.

Oleg Lurie, den välkända ryske undersökande journalisten, skriver i sin populära blogg att Gorbuntsov påstår sig ha betalat Zakharchenko $150,000 XNUMX per månad för skydd från den högt uppsatta polisen. Men det är inte klart om dessa påståenden endast gjordes av Gorbuntsov i syfte att förgylla sig själv hos de brittiska myndigheterna, för att underbygga hans påståenden om den ryska statens korrupta natur.

Today it is not clear where Gorbuntsov stands and from whom he should be seeking protection – from Russian investigators, or from the British secret services. Perhaps he is the only person who can answer that question.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend