På #Easter mass, ber de pariserna för snabb restaurering av # Notre-Dame

| 23 april 2019

Med ingen katedral att gå till, samlades hundratals parisar för massmedia på påsksöndagen (21 april) vid den mindre katedralen i Saint Eustache på stadens högra bank och bad om en snabb återställning av Notre-Dame efter den förödande elden, skriva Michaela Cabrera och Noémie Olive.

Ärkebiskopen av Paris, Michel Aupetit, började tjänsten genom att rita en parallell mellan den planerade återuppbyggnaden av Notre-Dame de Paris-katedralen och Jesu uppståndelse från de döda, som varje år firades av kristna i påsk.

"Vi kommer att resa sig upp igen och vår katedral kommer att resa sig upp igen", berättade han församlingen, som innefattade borgmästaren i Paris, Anne Hidalgo, och chefen för brandkåren i Paris, general Jean-Claude Gallet.

Massan hade ursprungligen planerats hållas vid Notre-Dame, vars spiral förstördes och taket släcktes i fläkten (15 april) som räddningspersonal satte sina liv i risk att rädda resten av den århundraden gamla katedralen och dess ovärderliga artefakter .

Halvvägs igenom massan fick Gallet en minuts applåder från församlingen till hyllning till 400-brandmännen som släckte fläkten och gavs sedan en bibel som överlevde elden.

"Vi önskar återförenas med de troende, att be tillsammans och hoppas att Notre-Dame i Paris återupplivas så fort som möjligt", säger Annie le Bourvellec, en välgörenhetsarbetare, som hundratals dyrkare i kön utanför Saint Eustache, en av Paris största kyrkor, framför massan.

Kimon Yiasemiees, en byggande tvister expert från Washington DC, uttryckte en liknande känsla.

"Det är en tragedi, men i någon tragedi måste du leta efter ett hopp om förnyelse", sa han. "Och det visar mig bara det, inte bara det franska folket, men människor runt om i världen är verkligen i linje med Notre-Dame och Paris."

President Emmanuel Macron lovade förra veckan att Frankrike skulle bygga om katedralen om fem år och att det franska folket skulle dra ihop för att reparera sin nationella symbol.

Förstörelsen av en av Frankrikes mest älskade och besökta monument gav upphov till sorg och rush av rika familjer och företag att lova omkring € 1 miljard ($ 1.1bn) för rekonstruktionen.

($ 1 = € 0.8891)

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kategori: En framsida, konst, Kristendomen, EU, Frankrike, Religion

Kommentarer är stängda.