Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

EU:s vakthundar ger bankerna inget utrymme för kraven på #Brexit-nav

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska unionens tillsynsmyndigheter vägrar att skära ner på brittiskt baserade banker när det gäller att bulta upp i blocket som förberedelse för Brexit, trots en förlängning av processen som vissa har tagit som en möjlighet att dra sina fötter, skriva Huw JonesSinead Cruise och Francesco Canepa.

Kostnadsmedvetna banker är ovilliga att spendera miljoner mer och orsakar ytterligare störningar för redan orolig personal med tanke på osäkerhet om hur och när Storbritannien kommer att lämna EU.

"Företag försöker vara kunniga, att uppfylla det lagstadgade minimikravet och räkna ut resten efter Brexit", säger Hakan Enver, vd för finansiella tjänster hos rekryteraren Morgan McKinley, till Reuters.

Banker försöker minimera personalflyttningar trots påtryckningar från Europeiska centralbanken (ECB), som satte ett förbehåll för att bevilja licenser att företag skulle öka sina EU-enheter med fler anställda och tillgångar under de kommande ett till två åren.

Detta krav har inte förändrats, sade en källa nära saken, även om EU har gett Storbritannien till den 31 oktober att lämna, en förlängning från den ursprungliga "Brexit-dagen" den 29 mars.

"Bankerna förväntas fortfarande hålla sig till den tidslinje som överenskommits med ECB," sa källan.

 

Annons

Dussintals banker har redan etablerat nya baser i EU för att undvika att störa tjänsterna till kunderna. Tillsynsmyndigheter utfärdade licenser för dem, även om de är tunt bemannade, så att de kunde vara operativa när Storbritannien var tänkt att lämna EU.

HSBC, som avböjde att kommentera, flyttade en del personal från London till sitt Paris-dotterbolag i händelse av en avtalslös Brexit den 12 april, bara för att återkalla dem när en ny försening kom överens.

Och en källa vid en stor amerikansk bank sa att den hade dussintals personal i kö för att flytta om det skulle bli en brexit utan avtal, men avstod från dem och väntar nu på klarhet innan några ytterligare drag.

"Vi är benägna att säga att medan vi är kvar i det här hållningsmönstret behöver vi inte flytta någon eller något", sa källan och tillade att Brexit ännu kan skrotas helt.

Bank of England förväntar sig att cirka 4,000 XNUMX bank- och försäkringsjobb kommer att ha flyttat från London till nya EU-hubbar vid Brexit-dagen, men rekryterare och bankkällor säger att antalet som har flyttat hittills är mycket lägre än så.

Vissa banker låg efter med planer på att vara operativt redo och använder nu förseningen för att slutföra flytt av kundkonton till nya nav, sa en hög tjänsteman på en global bank.

 

Samtidigt har Storbritanniens Financial Conduct Authority varnat finansiella företag som skickar personal till nya EU-hubbar för att säkerställa att de fortfarande har "lämplig senior tillsyn" över sin verksamhet kvar i Storbritannien.

Banker har hittills flyttat runt en biljon euro i aktier, obligationer, derivatkontrakt och andra tillgångar från London till sina nya EU-hubbar. Konton för EU-kunder måste också flyttas för att bedriva affärer från dessa nav, en process som kallas för reparering.

Men det finns fortfarande en lång svans av små kunder för vilka återupprättande är en betungande uppgift att byta IT- och kontrollsystem, vilket begränsar hur mycket affärer nya nav kan ta på sig trots regulatoriskt tryck att gå in på en högre växel.

"Ingen gör ännu några väsentliga affärer, men det kommer att finnas en robust dialog mellan banker och tillsynsmyndigheter om när man ska överföra betydande mängder affärer och kundernas preferenser kommer att spela en stor roll", säger Vishal Vedi, ledande brexitpartner för finansiella tjänster på Deloitte .

EU:s tillsynsmyndigheter gav tillfälliga eftergifter till banker för att få en licens, som att fortsätta att boka vissa affärer i London, men deras tolerans avtar.

"Vi förväntar oss att en del back-to-back (handel) kommer att fortsätta, även om nya hubbar i Frankfurt måste visa ECB att de kan stå på egna ben om det skulle behövas", sa en senior banktillsynsmyndighet till Reuters.

Att behöva bygga upp kapital i en ny enhet är dyrt för bankerna i en tid då den europeiska investmentbankverksamheten avmattar.

Europeiska M&A minskade med 67 procent under årets första kvartal, medan resultat för första kvartalet som läggs ut under de närmaste veckorna förväntas visa att handelsvolymerna vid europeiska investeringsbanker minskade med 15 till 20 procent.

"Ju längre förlängningsperioden är, desto längre kommer det att vara problematiskt för företag," sa Andrew Gray, chef för brittiska finansiella tjänster på PwC.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend