Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#Trump accepterar Queens inbjudan till Storbritanniens statsbesök i juni

DELA MED SIG:

publicerade

on

Donald Trump har accepterat drottning Elizabeths inbjudan att göra ett statsbesök i Storbritannien i juni, och blir bara den tredje amerikanska presidenten som har tilldelats äran av monarken, sade Buckingham Palace på tisdagen (23 april). skriver Michael Holden.

Resan kommer sannolikt att bli kontroversiell med tanke på att många britter djupt ogillar mannen och avvisar hans politik i frågor som immigration. Protester som involverade tiotusentals demonstranter överskuggade ett besök av Trump i Storbritannien i juli förra året och arrangörerna sa att de planerade en "stor demonstration" mot hans statsbesök.

Oppositionspartiet Labour kritiserade starkt premiärminister Theresa May för att ha drivit på med statsbesöket, som May erbjöd Trump när hon blev den första utländska ledaren att besöka honom efter hans invigning i januari 2017.

Trump och hans fru Melania kommer att besöka den 3-5 juni, sade palatset och tillade att ytterligare detaljer kommer att meddelas i sinom tid. Statsbesök är vanligtvis pompa och ståtliga affärer med en vagntur med öppen topp genom centrala London och en bankett på Buckingham Palace.

"Storbritannien och USA har ett djupt och varaktigt partnerskap som är rotat i vår gemensamma historia och gemensamma intressen", sa May i ett uttalande.

May, som står inför krav på sin avgång från några parlamentsledamöter i sitt eget konservativa parti på grund av hennes hantering av landets utträde ur Europeiska unionen, som fortfarande står stilla, kommer att hoppas på starkt stöd för ett handelsavtal mellan USA och Storbritannien efter Brexit .

 

Annons

Statsbesöket skulle vara ett tillfälle att stärka redan nära band inom områden som handel, investeringar, säkerhet och försvar, sa hon.

Under sin resa förra året chockade Trump Storbritanniens politiska etablissemang genom att ge en förtvinande bedömning av Mays Brexit-strategi. Han sa att hon hade misslyckats med att följa hans råd som att stämma EU men sa senare att May gjorde ett fantastiskt jobb.

"Det här är en president som systematiskt har angripit alla de gemensamma värderingar som förenar våra två länder, och om inte Theresa May äntligen kommer att stå upp mot honom och invända mot det beteendet, har hon inga saker att slösa bort skattebetalarnas pengar på all pompa och ståt, ceremoni och poliskostnader som kommer med detta besök, säger Emily Thornberry, Labours taleskvinna för utrikesfrågor, i ett uttalande.

Trumps besök i juni, som sammanfaller med händelser för att markera 75-årsdagen av D-dagens landningar i Normandie, Frankrike under andra världskriget, kommer att innehålla ett möte med May i Downing Street.

Förra året firades Trump med en överdådig middag på Blenheim Palace, födelseplatsen för den brittiska andra världskrigets ledare Winston Churchill, och han och hans fru drack också te med drottningen på Windsor Castle.

Presidenten bröt sedan kungligt protokoll genom att offentligt avslöja detaljer om en konversation han hade med den 93-årige monarken om komplexiteten i Brexit.

Trumps statsbesök har varit en splittrad fråga för britter sedan May utfärdade inbjudan, med mer än 1.8 miljoner människor som undertecknade en petition som uppmanade honom att förhindras från att göra en sådan resa, vilket ledde till en debatt i parlamentet 2017.

 

Mer än 100 protester planerades över hela landet under hans besök förra året och polisen var tvungen att sätta in 10,000 18 poliser, en operation som kostade nästan XNUMX miljoner pund.

Den största protesten i London lockade omkring 250,000 XNUMX enligt arrangörerna, vilket fick stora delar av huvudstaden att stanna.

De lovade en protest "Tillsammans mot Trump" i juni.

"Han är en symbol för den nya extremhögern, en politik av islamofobi och antisemitism, för krig och konflikter, och murar och staket som växer runt om i världen", säger Shaista Aziz, från Stop Trump-koalitionen.

Drottningen, världens längst regerande monark, har träffat alla amerikanska ledare sedan Harry S. Truman förutom Lyndon Johnson. Endast två amerikanska presidenter - Barack Obama 2011 och George W. Bush 2003 - har tidigare bjudits in för fullständiga statsbesök.

Efter att ha lämnat Storbritannien kommer Trump att resa till Frankrike för att träffa Frankrikes president Emmanuel Macron, uppger Vita huset.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend