Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#CohesionPolicy investerar för att förbättra energisäkerheten i #Polen

DELA MED SIG:

publicerade

on

EU-kommissionen har välkomnat undertecknandet av ett bidragsavtal mellan den polska regeringen och Polskie LNG-företaget för utbyggnad av terminalen för flytande naturgas (LNG) i Świnoujście, i nordvästra Polen vid Östersjökusten. Nästan 128 miljoner euro från Europeiska regionala utvecklingsfonden investeras i att bygga ut denna terminal, som är den enda anläggningen i sin storlek i norra, centrala och östra Europa.

Regionkommissionär Corina Creţu (avbildad) sa: "Utbyggnaden av Świnoujście-terminalen kommer att hjälpa till att diversifiera naturgasförsörjningskällorna och förbättra landets energisäkerhet. Detta är ett nytt exempel på energiunionen i rörelse, med stöd av sammanhållningspolitiken." Den nuvarande investeringen kommer utöver mer än 250 miljoner euro av sammanhållningspolitikens medel som redan har investerats i terminalen och mer än 2 miljarder euro investerat i polsk energiinfrastruktur sedan 2007.

Terminalexpansionsprojektet finns på den europeiska listan över projekt av gemensamt intresse (PCI). Tillsammans med projektet 'Baltic Pipe', för vilket en EU-bidrag på 215 miljoner euro undertecknades bara förra veckan, kommer den nya LNG-terminalen i Świnoujście att öppna Polens gasmarknad för nya leverantörer som förbättrar mångfalden och säkerheten för energikällor i Polen. Östersjöröret kommer från och med 2022 att möjliggöra transport av gas från Nordsjön till den polska marknaden och vidare till de baltiska staterna och grannländerna. Samtidigt kommer pipelinen att möjliggöra leverans av gas från Polen, via LNG-terminalen, till den danska och svenska marknaden.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend