Uttalande av talesman om avrättningar i Konungariket #SaudiArabia

| 25 april 2019

I går (24 april) utförde Konungariket Saudiarabien 37-personer samtidigt i olika städer över hela landet. Detta markerar det största antalet avrättningar på en enda dag i Saudiarabien sedan 2016 och bekräftar en negativ trend i landet i stark kontrast till den växande abolitioniströrelsen världen över.

Dessa massförrättningar ger upphov till allvarliga tvivel om respekten för rätten till rättvis rättegång, vilket är en grundläggande internationell miniminivå för rättvisa. Genomförandet av personer som var mindre vid tidpunkten för de påstådda avgifterna utgör en ytterligare allvarlig kränkning. Dessutom har identiteten av majoriteten av de avrättade och tvivel om avgifterna för vissa av dem potential att bränna sektariska spänningar som redan dominerar regionen.

Europeiska unionen är otvetydigt motsatt till användningen av dödsstraff i alla fall och utan undantag. Det är en grym och omänsklig bestraffning, som inte fungerar som avskräckande och representerar ett oacceptabelt förnekande av mänsklig värdighet och integritet. I de länder som fortfarande utövar människor kommer Europeiska unionen att fortsätta att konsekvent upprepa sin principiella ställning mot dödsstraffet och förespråka för dess avskaffande.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , ,

Kategori: En framsida, EU, Saudiarabien

Kommentarer är stängda.