Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Ilska över #Brexit sätter igång en ny gräsrotsdrift för skotsk självständighet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Anhängare av ett oberoende Skottland lanserade en ny gräsrotskampanj förra veckan inför en eventuell andra folkomröstning om utbrytning från Storbritannien, i hopp om att utnyttja de skotska väljarnas ilska över Brexit, skriver Elisabeth O'Leary.

Skotter avvisade självständighet 2014 och stödet sedan dess har legat kvar på cirka 45 %, visar opinionsundersökningar. Men skottarna röstade också för att stanna kvar i EU i Brexit-folkomröstningen 2016, där England och Wales röstade för att lämna.

Under det publikfinansierade initiativet Voices for Scotland, som har cirka 100,000 50 anhängare, kommer aktivister med klippbord att fläkta ut över hela Skottland för att försöka öka stödet för utbrytning till intervallet 60-XNUMX %.

"Jag förstår att vi befinner oss i Storbritanniens dödsstöt, att det är en mycket instabil konstruktion", säger Maggie Chapman, en av ledarna för Voices for Scotland och även medsammankallande av Scottish Greens, till Reuters.

Lanseringen kom en dag efter att Skottlands första minister Nicola Sturgeon sa att landet skulle börja förbereda sig för en andra folkomröstning om självständighet före maj 2021 utan tillstånd från London på grund av Brexit.

 

Storbritannien är fast i politiskt kaos efter att parlamentet tre gånger förkastat utträdesavtalet som förhandlats fram av premiärminister Theresa May och andra EU-ledare, och det är fortfarande oklart när eller ens om det kommer att lämna blocket.

Annons

"En av sakerna som 'nej' eller osäkra väljare sa till mig 2014, inför den folkomröstningen (om skotsk självständighet) var 'varför, vad vill du ändra, Storbritannien är bra som det är' ", sa Chapman.

"Brexit säger oss att Storbritannien inte är OK, inte bara när det gäller ekonomisk legitimitet och makt, utan när det gäller förtroende för politiken", sa hon.

Skottlands "Ja"-rörelse tog stödet för självständighet till 45 procent 2014 från cirka 23 procent 2012.

 

Det nya initiativet kommer att utbilda aktivister att gå ut och "lyssna på vad människor behöver för att hjälpa dem att stödja oberoende, samt att övertyga dem om dess förtjänster", sade Voices for Scotland i ett uttalande.

Det har hittills samlat in cirka 100,000 129,000 pund ($XNUMX XNUMX) för att utbilda och stödja aktivister för att sprida ordet på "varenda gata i Skottland", sa Chapman.

Dess syfte är särskilt att rikta in sig på dem som är osäkra på skotsk självständighet eller "som stödjer förbundet men har fått sin tro undergrävd av de senaste händelserna."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend