Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#Brexit driver stödet för skotsk självständighet till 49 % – YouGov

DELA MED SIG:

publicerade

on

Stödet för skotsk självständighet från Storbritannien har stigit till sin högsta punkt under de senaste fyra åren, till stor del drivet av väljare som vill stanna kvar i Europeiska unionen, enligt en undersökning som publicerades på lördagen. skriver Elisabeth O'Leary.

När det oberoende Scottish National Party (SNP) träffades för sin tvådagars vårkonferens, visade YouGov-undersökningen att stödet för utträde hade ökat till 49 % från 45 % vid den senaste YouGov-undersökningen som genomfördes för The Times i juni 2018.

SNP förbereder en ny självständighet efter att den besegrades i en folkomröstning 2014 av oro över ekonomin. Deras förslag om att ett självständigt Skottland skulle fortsätta använda pundet i en valutaunion med Storbritannien uppfattades som en särskild svaghet.

På lördagen föreslog SNP:s ledning att om landet röstade för självständighet skulle det använda Storbritanniens pund tills en skotsk valuta som möter sex ekonomiska tester kunde införas. Delegaterna avvisade detta till förmån för en mer pressande tidsram och formulering som uppmanade förberedelserna för att införa en ny valuta "så snart som möjligt efter självständighetsdagen", med bevarande av de sex ekonomiska testerna.

 

Skotter förkastade självständighet med 45-55 procent i en folkomröstning 2014. Sedan röstade Storbritannien för att lämna EU i en folkomröstning 2016, men bland dess fyra nationer röstade Skottland och Nordirland för att stanna, vilket matade politisk spänning.

Storbritannien är fast i politiskt kaos och det är fortfarande oklart när eller ens om det kommer att lämna EU.

Annons

YouGov fann också att 53 procent av skottarna tyckte att det inte borde hållas en ny folkomröstning om självständighet inom de kommande fem åren. Skottlands förste minister och SNP-ledare Nicola Sturgeon driver på för en sådan före 2021, då den nuvarande skotska parlamentsperioden upphör.

YouGov tillfrågade 1029 vuxna i Skottland efter en ny riktlinje om självständighet som lades fram av Skottlands första minister Nicola Sturgeon i onsdags (24 april).

 

Mätningen visade också att väljarna flyttade ifrån både de konservativa och Labour-partiet norr om den engelska gränsen.

De skotska konservativa, en del av premiärminister Theresa Mays konservativa parti, kommer att förlora sin enda representant i EU-parlamentet i nästa månads val då 40 % av dem som stödde dem för två år sedan byter till Nigel Farages Brexit-parti.

"Dessa mönster representerar en tydlig varning till unionistlägret om att strävan efter Brexit fortfarande kan ge en majoritet för självständighet", skrev professor John Curtice, Storbritanniens ledande opinionsundersökningsexpert, i en kolumn för The Times.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend