Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Storbritanniens Labour möts för att ta ställning till andra #Brexit-folkomröstningen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Storbritanniens främsta oppositionella Labour-parti träffades på tisdagen (30 april) för att slå fast sin ståndpunkt om huruvida de ska kräva en andra folkomröstning om något brexitavtal som en del av sin kampanj inför valet till Europaparlamentet nästa månad. skriver Elizabeth Piper.

Med Storbritanniens försenade utträde ur EU långt ifrån klart, är Labourledaren Jeremy Corbyn under press från många lagstiftare och partimedlemmar att lägga sitt stöd bakom en andra folkomröstning, eller bekräftande omröstning, om ett Brexitavtal.

So far, the party has stuck to its position that it would only back such a vote to prevent what it calls a “damaging Tory (Conservative) Brexit” or to prevent Britain leaving without a deal – a prospect that businesses increasingly fear.

En Labour-källa sa att tisdagens möte med partiets nationella verkställande kommitté sannolikt inte skulle komma överens om något utöver den nuvarande ståndpunkten, vilket skulle innebära att Labour inte skulle hålla en omröstning till om de säkrade sin Brexit-plan.

Det kan ytterligare irritera Labour-lagstiftare, inklusive vice ledare Tom Watson, som har drivit på för en andra folkomröstning, en klyfta som underblåste utbrytningen av åtta Labour-politiker som har bildat ett nytt parti som heter Change UK.

Nästan tre år efter att väljarna stödde utträdet från EU med 52 till 48 procent, är de största partierna, liksom stora delar av landet, djupt splittrade över Brexit, vilket gör det oklart när, och även om, Storbritannien kommer att lämna blocket.

Premiärminister Theresa Mays avtal har avvisats tre gånger av parlamentet, vilket tvingar den konservativa ledaren att inleda samtal med Labour för att försöka hitta en gemensam grund och vinna godkännande för att undvika att delta i valet till Europaparlamentet.

Annons

Efter nästan fyra veckor av samtalen sa Labour-källor att måndagens samtal med regeringen var bättre i ton än tidigare och att ministrarna hade visat en viss vilja att flytta och avböjde att ge detaljer.

Men med tiden som tickar ner och en ny Brexit-deadline satt till den 31 oktober, förbereder partierna sig för valet den 23 maj, och erbjuder dem som vill stanna kvar i EU och andra som stöder en ren break en annan potentiell slagmark.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend