Anslut dig till vårt nätverk!

albanien

#EuropeanBorderAndCoastGuard – Första avtalet med ett land utanför EU om gränssamarbete börjar gälla

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den 1 maj trädde avtalet om gränssamarbete mellan Europeiska gräns- och kustbevakningen och Albanien i kraft. Detta är det första avtalet om operativt samarbete som undertecknas med ett angränsande icke-EU-land, och också det första avtalet med en EU-partner från västra Balkan som träder i kraft sedan lanseringen av den europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån.

Avtalet kommer att göra det möjligt för Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån att genomföra gemensamma operationer och sätta in team vid de gränser som delas av Albanien och EU för att hjälpa till att ta itu med irreguljär migration, särskilt vid plötsliga förändringar i migrationsströmmar och gränsöverskridande brottslighet. överenskommelse med de albanska myndigheterna och myndigheterna i de EU-medlemsstater som gränsar till operationsområdet.

De första europeiska gräns- och kustbevakningsteamen är planerade att sättas in vid den albanska gränsen till Grekland i slutet av maj.

Dimitris Avramopoulos, kommissionär för migration, inrikes frågor och medborgarskap, sa: ”Avtalet med Albanien – det första av detta slag med ett tredjeland – är en milstolpe i EU:s externa samarbete om gränsförvaltning. Vi kommer nu att bättre kunna svara på potentiella migrationsutmaningar tillsammans. Jag hoppas att det kommer att bana väg för ett större samarbete med hela västra Balkanregionen. Albanien har visat stort engagemang när det gäller samarbete kring migration och gränsförvaltning.”

Liknande avtal håller på att slutföras med Norra makedonien (Juli 2018), Serbien (September 2018), Bosnien och Hercegovina (Januari 2019) och Montenegro (februari 2019). Tidigare i år enades Europaparlamentet och rådet om förstärka mandatet av Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån, inklusive om samarbete med partnerländer utanför EU:s omedelbara grannskap.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend