Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

#Williamsons avsked öppnar anklagelser mot #Huawei

DELA MED SIG:

publicerade

on

Det är lite ironiskt att en brittisk minister får sparken för att ha läckt hemligheter från ett regeringsmöte som kallats för att diskutera hemligheter. Men försvarsminister Gavin Williamson (avbildad) visades dörren när hans mobiltelefonsamtal länkade honom till en journalist, skriver Phil Braund.

Det 11 minuter långa samtalet kom efter ett topphemligt möte med landets nationella säkerhetsråd. Det mycket konfidentiella mötet kallades för att diskutera om den kinesiska tekniktitan Huawei skulle hjälpa till att bygga Storbritanniens 5G-system. Premiärminister Teresa May meddelade sina ministrar och försvarschefer att Huawei skulle få klartecken. Timmar senare var "beslutet att aldrig prata om" var förstasidesrubriker.

En snabb säkerhetsutredning avslöjade Williamsons mobila aktivitet – och han var borta. Han förnekar bestämt anklagelserna – och svär dramatiskt sin oskuld "på sina barns liv". Sedan uppsägningen har Huawei starkt försvarat sin position som världsledande inom cyberteknologi.

Företaget förföljs av anklagelser från USA:s president Donald Trump om att det är osäkert. Amerikanerna har lanserat en världsomspännande PR-kampanj för att fördärva Huawei, men få har lyssnat.

Den kinesiska ambassadören i London försäkrade snabbt den brittiska regeringen om att påståendena var grundlösa. Liu Xioming sa att de amerikanska anklagelserna var "skrämhetsprat". I en sidosvepning mot USA – som redan har uteslutit Huawei från sitt telekomsystem – uppmanade Liu den brittiske premiärministern att stå emot "protektionism".

Han sa: "Länder med globalt inflytande, som Storbritannien, fattar beslut oberoende och i enlighet med sina nationella intressen." Under några korta ögonblick verkade det som om Mrs May återigen visade sin tuffhet. Sedan hennes katastrofala beslut att hålla ett meningslöst snabbval 2017 – att förlora sin redan knappa majoritet – har hon sett ut som en misshandlad person.

Men hon kom ut svängande mot Williamson och anklagade honom effektivt för att ljuga för en intern utredning. Hon var snabb och bestämd i sitt beslutsfattande. Vissa skulle säga att det är något som inte setts sedan Brexit-omröstningen. Tyvärr har dessa lila lappögonblick redan bleknat.

Annons

Supertropperns strålkastarljus för de konservativa lokala valens misslyckande lyser återigen på en belägrad premiärminister. Och Brexit-supportern Williamson lovar att ge sin tidigare allierade Mrs May sorg från bakbänkarna.

Men han har alltid varit "gaffe-benägen" - och vissa anser inte ett bra val som försvarssekreterare. Bland försvarschefer ansågs han vara en lättviktare som alltid letade efter en rubrik.

Han ville att den brittiska flottan skulle avfyra paintballs mot den spanska flottan utanför Gibraltars kust – inte precis Drake som besegrade Armada. Och han sa till Rysslands president att "håll käften och gå bort". Han trodde också att han var bombsäker efter att framgångsrikt driva Mrs Mays kampanj 2016 för att ta över efter David Cameron. Nu har en påstådd säkerhetsläcka gjord från hans mobil avslutat hans ambitioner.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend