Anslut dig till vårt nätverk!

EU

‘Our differences make us stronger’ – #IRA graffiti painted over after killing

DELA MED SIG:

publicerade

on

Pro-IRA graffiti i Londonderry-området i Nordirland där journalisten Lyra McKee sköts ihjäl förra månaden har ersatts av färgglada bilder och meddelanden i trots av den militanta grupp som är ansvarig för hennes dödande, skriver Padraic Halpin i Dublin.

Mordet på den 29-årige reportern av en medlem av New IRA-gruppen som motsatte sig ett fredsavtal från 1998 som avslutade tre decennier av sekteristiskt våld i Nordirland väckte upprördhet bland alla samhällen i provinsen.

En klotterad vägg som innan mordet stod "IRA:s obesegrade armé" målades över i svarta och färgglada bilder, några med barns ansikten, hängdes på sin plats med meddelanden som "Våra olikheter gör oss starkare."

 

Irlands utrikesminister, vars regering är medgaranter för fredsavtalet, gick till Twitter på måndagen för att berömma lokalbefolkningen i Creggan-området i staden för att de ställt upp mot den militanta gruppen.

“So much respect for the community in Derry’s Creggan estate, who are determined to send a positive, generous message & reject the dissident thugs who offer nothing except intimidation – well done!” Simon Coveney said on Twitter.

 

Annons

En talesman för Creggan Neighborhood Partnership sa till tidningen Irish News att den hade målat över väggen efter samråd med samhällsledare inklusive Saoradh, ett politiskt parti med kopplingar till New IRA.

Other pro-IRA grafitti has appeared in the city since the murder – a wall near where the shooting took place was spray painted ‘Informers will be executed’ shortly after police appealed to locals to help them identify the killer.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend