Anslut dig till vårt nätverk!

Försvar

#EuropeanDefenceUnion – Ny vägledning för att hjälpa medlemsländerna att genomföra gemensamma försvarsupphandlingar 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionen har offentliggjort vägledning om kooperativ försvarsupphandling för att hjälpa medlemsländerna att tillämpa direktivet om försvarsupphandling (Direktiv 2009 / 81 / EG) konsekvent och utnyttja alla de samarbetsmöjligheter det erbjuder.

This will facilitate Member States’ participation in collaborative defence projects under the future European Defence Fund and its current precursor programmes.

Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs Commissioner Elżbieta Bieńkowska said: “With the European Defence Fund we are helping member states research and develop cutting-edge technologies and equipment needed to protect Europeans. The guidance will further encourage defence co-operation across Europe by making joint defence procurement easier.”

Vägledningen tillkännagavs 2016 Europeiska försvarshandlingsplanen och vid utvärderingen av direktivet, ger praktisk information om kooperativ upphandling mellan två eller flera medlemsstater och främjar öppenhet på försvarsmarknaderna, samtidigt som de enskilda medlemsstaternas säkerhetsintressen respekteras. I synnerhet klargör vägledningen villkoren för att samarbetsprojekt ska vara förenliga med EU:s upphandlingsregler som är tillämpliga på försvars- och säkerhetsområdet. Vägledningen kompletterar Europeiska försvarsfonden, genom vilken EU ger ekonomiskt stöd under hela livscykeln, från forskning till prototyputveckling fram till certifiering.

Smakämnen Europeiska försvarsfonden kommer att vara fullt operativ 2021. Under tiden, EU-finansierat försvarssamarbete förverkligas redan med prekursorprogram. För första gången i Europas historia, under den nuvarande EU-budgetperioden, uppmuntrar EU till europeiskt försvarssamarbete med ett budgetanslag på 590 miljoner euro. Flera forskningsprojekt pågår redan och kommissionen utfärdade nyligen de första ansökningsomgångarna för projekt för att gemensamt utveckla försvarsutrustning och teknik som täcker alla områden (luft, land, hav, cyber och rymd).

Mer information i faktablad Mot en europeisk försvarsunion.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend