Anslut dig till vårt nätverk!

Digitala ekonomin

#DigitalSingleMarket – Billigare samtal till andra EU-länder från och med den 15 maj

DELA MED SIG:

publicerade

on

Från och med den 15 maj gäller ett nytt maxpris för alla internationella samtal och sms inom EU. Som ett resultat kommer konsumenter som ringer från sitt land till ett annat EU-land att betala ett maximalt belopp på 19 cent per minut (+moms) och 6 cent per SMS (+moms).

Efter att roamingavgifterna upphörde i juni 2017 är dessa nya pristak för internationella samtal och SMS i EU en del av EU-omfattande översyn av telekomreglerna att stärka samordningen av elektronisk kommunikation och stärka rollen för organet för europeiska tillsynsmyndigheter för elektronisk kommunikation (BEREC).

De nya reglerna för internationella samtal tar itu stora prisskillnader som tidigare funnits mellan medlemsländerna. I genomsnitt var standardpriset för ett fast eller mobilt samtal inom EU tre gånger högre än standardpriset för ett inrikessamtal och standardpriset för ett SMS-meddelande inom EU mer än dubbelt så dyrt som ett inrikessamtal. I vissa fall kan standardpriset för ett samtal inom EU vara upp till tio gånger högre än standardpriset för inrikessamtal.

En ny Eurobarometerundersökning på internationella samtal visar att fyra av tio tillfrågade (42 %) har kontaktat någon i ett annat EU-land den senaste månaden. 26 % av de tillfrågade sa att de använde fast telefon, mobiltelefon eller SMS för att nå någon i ett annat EU-land. Telekomoperatörer i hela EU måste meddela konsumenterna de nya pristaken. Reglerna kommer att gälla i alla 28 EU-länder från och med den 15 maj och snart även i Norge, Island och Liechtenstein.

Maxpriset är begränsat endast för personligt bruk, dvs för privatkunder. Företagskunder är undantagna från denna prisreglering, eftersom flera leverantörer har specialerbjudanden som är särskilt attraktiva för företagskunder.

Ytterligare information finns i pressmeddelande och Frågor och svar.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend