Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Nobelvinnaren varnar Storbritannien för #Ojämlikhetsrisker i amerikansk stil

DELA MED SIG:

publicerade

on

Storbritannien riskerar att följa den ökade ojämlikheten i USA, vilket kan försvaga demokratin, sa en Nobelprisbelönt ekonom på tisdagen (14 maj) vid lanseringen av en större granskning av skillnader i inkomst, utbildning och hälsa., skriver William Schomberg.

Angus Deaton sa att Storbritannien kunde följa USA där lönerna för icke-högskoleutbildade män inte hade stigit på fem decennier, vilket bidragit till en minskning av förväntad livslängd under de senaste tre åren – något som inte hade hänt på ett sekel.

Medan situationen i Storbritannien är mindre stark, har landet lidit av ett decennium av stagnerande löner och det fanns tecken på att dödsfallen till följd av självmord och drog- och alkoholmissbruk ökade bland medelålders.

Missnöje med släta levnadsstandarder sågs som en faktor bakom 2016 års beslut av brittiska väljare att lämna EU. Theresa May, när hon blev premiärminister kort därefter, lovade att hjälpa "bara om att förvalta familjer".

"Jag tror att det är bra att människor blir rika, särskilt när det ger välstånd för andra", sa Deaton, som vann Nobels minnespris i ekonomi 2015 för sitt arbete med fattigdom, välfärd och konsumtion.

 

"Men den andra sorten av att bli rik, 'ta' snarare än 'göra', hyra snarare än att skapa, berika de få på de mångas bekostnad, ta det fria från fria marknader, är att göra ett hån mot demokratin, " han sa.

Annons

"I den världen är ojämlikhet och misär intima följeslagare."

Han sa att Storbritannien behövde se till att arbetande människor inte förlorade eftersom företagsstyrning inrättades för att gynna aktieägare, hjälpt av minskningen av antalet arbetare i fackföreningar.

Institute for Fiscal Studies, en tankesmedja som kommer att leda den femåriga granskningen som leds av 73-årige Deaton, sa att Storbritannien hade den värsta inkomstskillnaden förutom USA bland stora ekonomier.

Ojämlikheten i hushållens totala nettoinkomst har dock förändrats lite sedan den ökade kraftigt på 1980-talet, till stor del tack vare skattelättnader som syftar till att hjälpa låginkomsttagare.

 

IFS sa att det fanns stora geografiska ojämlikheter i Storbritannien där den genomsnittliga veckoinkomsten i London var 66 % högre än i nordöstra England.

Män i de mest välbärgade områdena kunde förvänta sig att leva nästan 10 år längre än de i de mest eftersatta områdena, och klyftan ökade, sa den.

IFS sa att dess granskning skulle syfta till att beskriva ojämlikheter i inkomst, förmögenhet, hälsa, social rörlighet, politiskt deltagande och att förstå vad som orsakar dem och att erbjuda konkreta politiska förslag för att hantera dem.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend