#Disinformation - #EUElections och vilka pro-Kremlin-uttag gör det när man konfronterar sanningen?

| Kan 16, 2019

Det är nästan en tradition: Så snart val äger rum, vanligtvis i västliga länder, gör varningar av eventuellt ryskt inflytande rundorna. Detta är också fallet i valet till Europaparlamentet, säger en Artikeln in Sputnik Deutschland, skriver EU East StratCom Task Force.

Det är inte en tradition. Det är ett legitimt intresse som härrör från det faktum att Kreml har en track record av störningar i många val runt om i världen. Disinformationskampanjer observerades också i hela Europa, med Internetforskningsbyråns ledande roll att nå så långt som Storbritannien (Brexit folkomröstning) Grekland och Bulgarien, för att bara nämna några exempel. Bots blev aktiverade i diskussioner kring det inofficiella katalanska folkomröstning, anti-migrant meddelanden spreds in Italien och Tyskland, ligger om en presidentkandidat multiplicerad i Frankrike; falska historiska berättelser och anklagelser om ryskofobi riktas kontinuerligt till polen och den Baltiska staterna, Respektive.

Naturligtvis har bevisen från de senaste åren, inte lika stora, och som kommer från så många olika källor som den, inte att indikera framtida händelser. Och även om vi inte har sett en massiv blackout eller en hackingattack som riktar mot servrar över hela Europa, är det definitivt för sent att säga att ingenting alls har hänt i början av valet till EU. EUvsDisinfo har kontinuerligt rapporterat om pro-Kremls disinformationberättelser kring dessa val. Kontinuerligt försöker det ständigt att pro-Kremlin slipper bort en sten. Några ifrågasätter förekomsten av EU: s institutioner, deras demokratiska legitimitet, deras påverka på EU: s framtid och deras oberoende. Andra understryker att det är i EU lika förlora suveränitet. Dessa meddelanden sprids på åtta språk, som tjänar Kremls mål att försvaga Europa.

Hur reagerar pro-Kreml-uttag på bevis och kalla, hårda fakta?

Strateginummer 1: Vem, oss?

Det är nästan en tradition: Kreml förnekar varje anklagelse av inkräktande och pro-Kremlin utlopp följa kostym. Det finns inga bevis. När en artikel förekommer i media eller påståenden görs av antingen en forskning institutionen eller en framträdande politikar, pro-Kremlin uttag använder deras webbsidor och sociala medier konton att understryka att det inte finns något bevis på störningar. Om experter vet något om rysk inblandning, varför visar de inte det? Tja, här är beviset (och det har varit här ett tag!).

Strategi nummer 2: Hahaganda

Pro-Kreml-skådespelare tycker om att ha roligt från tid till annan. De är bara mänskliga, trots allt (ja, ibland är de bots, men bots har inte kul). De tillämpar "haha" -metoden ofta: När de konfronteras med tvingande bevis eller argument, skämtar de. Och de har gjort det för att förneka störningar i valet till EU. Nyligen, i reaktion på en artikel av The New York Times, RT publicerade flera roliga GIFs och spottrapporter, vilket till exempel visar att folk låtsas vara hackare. RT: s tweet, "Säger NYT ryska hackare medverkar i det kommande valet till Europaparlamentet. Be bara inte be om bevis "spridda på olika språk i Twittersphere.

Strategi nummer 3: whataboutism

Vad sägs om Brexit? Vad sägs om migrationskrisen? Vad sägs om det demokratiska underskottet? EU-politiker och journalister försöker stoke fröken för Kreml meddling för att köra folks uppmärksamhet borta från EU: s egna problem. Därför anklagar de Ryssland för disinformation och störningar. Men de misslyckas, för - vi gjorde inte någonting, ändå (se strateginummer 1). Whataboutism - som i grunden är ett försök att ändra ämnet - är en annan klassisk strategi för pro-Kremlin-uttag. Det är sant att EU måste hantera olika utmaningar, liksom i alla länder i världen. men det betyder inte att det inte finns någon pro-Kremlin disinformation.

Strategi nummer 4: Bara fortsätt

Eftersom du inte gör någonting kan du också fortsätta (inte) att göra det. De senaste disinformationsärenden som vi samlade i EUvsDisinfo-databasen bekräftar de mönster som redan upptäckts och beskrivits. Syftet med att diskreditera EU-institutionerna utförs av berättelser om att Europaparlamentet har inget inflytande över beslutsprocessen och chefutnämningar i andra EU-institutioner. Dessa institutioner sägs vara oemokratiska och oansvarig. Det europeiska projektet ifrågasätts av berättelser om dess servilitet till Förenta staterna och russofobisk attityd (ses även av pro-Kremlin-butiker i form av Östpartnerskapsprogrammet). EU har också skildrats som omoraliska och utan värderingaroch hotfull nationell suveränitet. En ganska lång lista över disinformationfall för någon som hävdar att han inte har något att göra med disinformation.

Som vi redan har skrivit flera gånger, är informationskampanjer ett långt spel. De börjar inte heller sluta på valdagen. Ett av målen med disinformation i valperioden är att avskräcka medborgare från att rösta. Om detta försök är framgångsrikt och valdeltagandet är lågt, kommer pro-Kreml-butikerna att försöka diskreditera det nya EU-ledarskapet genom att ifrågasätta sin trovärdighet och legitimitet (baserat på uppdelningsnummer). Och så kommer informationen att regenerera igen. Men EUvsDisinfo kommer att finnas där för att kontrollera fakta, svara och se till att du vet disinformation när du ser den. Under tiden, se till att du vet hur du ska försvara dig själv Emot det.

Även om disinformation kring EU-valet håller oss ockuperade, håller vi fortfarande våra ögon, öron och tangentbord öppna för andra aktiviteter i pro-Kremlin-butiker.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , ,

Kategori: En framsida, EU, Europaval, Europaparlamentet, ryssland

Kommentarer är stängda.