Hur fungerar röstningen i #EuropeanElections?

| Kan 16, 2019
Europaval

Mer än 400 miljoner människor är berättigade att rösta i den här månadens val till Europaparlamentet, i en av de största demokratiska övningarna i världen, skriver BBC. Så hur håller du en omröstning i 28 olika länder under en mängd olika regler?

I det senaste valet i 2014 deltog 168,818,151-personer, med en tilldelning på drygt 40%, och fem miljoner röster var bortskämda.

Det gör det större än USA: s presidentval, men inte ens nära storleken på Indiens val, vilket är det största.

Årets val äger rum om fyra dagar med tre röstsystem, men det kommer alla att komma samman tack vare en uppsättning gemensamma principer - och medlemsstaternas vilja att anpassa sina nationella valregler.

Så här fungerar allt.

När är omröstningen?

Röstning sker under tre dagar, beroende på var valet hålls.

 • 23 maj: Nederländerna, Storbritannien
 • 24 maj: Irland, Tjeckien (som har tvådagars omröstning också på 25 maj)
 • 25 maj: Lettland, Malta, Slovakien
 • 26 maj: Österrike, Belgien, Bulgarien, Kroatien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Italien, Litauen, Luxemburg, Polen, Portugal, Rumänien, Slovenien, Spanien, Sverige

Omröstningstider varierar från land till land, i linje med lokala tullar. Och varje land väljer ett annat antal parlamentsledamöter, ungefär i linje med deras befolkning - så Frankrike (74) och Storbritannien (70) har fler platser än Irland (11) eller Lettland (8).

Och för vissa är röstning obligatorisk så det finns ingen flykt - i Belgien, Bulgarien, Cypern, Grekland och Luxemburg.

En röstlåda som innehåller röster i valet till Europaparlamentet anländer till Trinity School på maj 22, 2014 i Croydon, England.

Räkning görs också på landsbasis - men resultaten hålls hemliga tills alla röstningar är färdiga.

Resultaten kommer att meddelas från 23: 00 Brussels time (22: 00 BST) på söndag, 26 maj, så att meddelandet om resultat från Storbritannien eller andra tidiga röstande länder inte kan påverka väljare någon annanstans.

Vilket system används för att rösta?

Varje land är fritt att använda sitt eget röstsystem, och det finns många skillnader.

Röståldern, till exempel, fastställs enligt nationell lag. Och det finns någon form av post- eller proxysystem på plats överallt utom Tjeckien, Irland, Malta och Slovakien.

De flesta länder väljer sina parlamentsledamöter i en enda stor nationell valkrets - så Tyskland har till exempel 96 tyska parlamentsledamöter. Men en handfull - Belgien, Irland, Italien, Polen, Storbritannien - har flera valkretsar.

Den viktigaste gemensamma regeln är emellertid att länder måste använda ett proportionellt system.

Detta skiljer sig från det första-för-post-systemet som används av Storbritannien i sitt nationella val (det enda EU-landet att göra). Så Storbritannien måste ändra sitt röstsystem till en mer representativ modell för EU-val.

I själva verket finns tre system i bruk:

Slutna listor

 • Används av: Storbritannien (förutom Nordirland), Portugal, Spanien, Frankrike, Tyskland, Rumänien, Ungern

I ett system med slutna listar gör de politiska partierna en lista över sina kandidater i ordning från topp till botten. Röster röstar sedan för festen som de gillar - men de kan inte rösta för en enskild person eller påverka folkkontrollen på listan.

En kvinna kastar sin röst i Spanien i 2014

Beroende på resultaten och antalet lediga platser är platserna utdelade till folket på listan i önskad ordning. Så topplistan kan få sina två eller tre personer som valts, den andra platsen får en eller två, och så vidare.

Den exakta distributionsmetoden beror på landet. De Storbritannien använder något som kallas D'Hondt-metoden att räkna ut hur man fördelar platser Ett liknande men något annorlunda system som kallas Sainte-Laguë-metoden används i Tyskland och några andra länder.

Den allmänna principen är dock att partiet med flest röster borde få flest ställen - och vem i festen får dessa platser bestäms av partiledningen.

Preferenslistor

 • Används av: Finland, Sverige, Estland, Lettland, Litauen, Slovakien, Tjeckien, Österrike, Slovenien, Kroatien, Bulgarien, Grekland, Cypern, Luxemburg, Polen, Italien, Nederländerna, Belgien, Danmark

Preferenslistor eller "öppna listor" ligner mycket på det slutna listsystemet som beskrivs ovan, förutom att väljare kan påverka vilken individ som vinner en plats genom att påverka listan av personer på en lista. Exakt hur mycket inflytande väljaren har i kandidatordningen varierar från land till land.

I allmänhet väljer väljare en kandidat att rösta på och deras röst räknas för både partiet och den enskilda personen. Om kandidaten får ett betydande antal röster kan de väljas framför högre rangordnade personer på listan.

Vissa länder ger några "preferensröst", andra bara en; vissa länder fördelar platser utifrån antalet röster Andra garanterar bara en plats om en kandidat slår ett visst mål som att vinna 5% eller 10% av alla röster.

Single Transferable Vote (STV)

 • Används av: Irland, Malta, Nordirland

Förespråkare av STV hävdar att det är det mest representativa systemet, men det används endast av en handfull länder i valet till Europaparlamentet.

På valsedeln röstar väljare för den kandidat som de gillar bäst genom att skriva siffran "1" i en låda. De röstar sedan för sin andra favorit som nummer "2" och så vidare - för så många eller så få personer som de vill utan några begränsningar.

När det gäller att räkna rösterna, förstår arrangörerna först vad valet "kvoten" är. Om det finns fyra platser och 100,000 röstade, skulle kvoten vara 100,000 dividerad med fem, plus en - eller 20,001.

Orsaken till matematiken är att endast fyra personer kan möjligen uppnå detta antal röster. Fyra gånger 20,001 är 80,004: det skulle bara vara 19,996 röster kvar - inte tillräckligt för att nå kvoten. Formeln fungerar för valfritt antal platser (bara dela upp de totala rösterna med antal platser plus en) och valfritt antal röster.

En grupp av minst 44-lådor, vardera märkta med namnet på en kandidat

Så räknas alla röster, och om någon når kvoten väljs de. Om de inte gör det, elimineras den värsta artisten - och alla sina röster omfördelas till den andra platsens preferens på varje omröstningspapper.

När någon väljs, har de extra röster som de har som inte spelar någon roll (eftersom de redan nått kvoten) omfördelas. Detta är den överlåtbara delen av den enda överlåtbara omröstningen.

Tanken är att varje röst räknas mot någon, och att ingen röst är bortkastad på tydliga vinnare eller förlorare. Det är emellertid mycket mer komplicerat att räkna.

Vilka är valgränserna och vilka länder har dem?

Vissa länder har ett valgräns - där en part eller en kandidat enligt lag måste få en viss procentandel av den nationella rösten att kvalificera sig till en plats. Tanken är att förhindra att mycket små, frans eller extremistiska partier vinner platser utan att uppnå en miniminivå av stöd - vanligtvis en liten procentandel.

Frankrike är till exempel en enda valkrets med 74 platser - så, utan ett tröskelvärde, skulle det ta bara 1.4% av omröstningen att vinna en plats. Men Frankrike har satt sitt minsta tröskelvärde till 5%.

De länder där tröskelvärden gäller för 2019-valet är:

 • 5%: Frankrike, Litauen, Polen, Slovakien, Tjeckien, Rumänien, Kroatien, Lettland och Ungern
 • 4%: Österrike, Italien och Sverige
 • 3%: Grekland
 • 1.8%: Cypern

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , ,

Kategori: En framsida, EU, Europaval, Europaparlamentet

Kommentarer är stängda.