Anslut dig till vårt nätverk!

Bangladesh

Säkerhetsprogram som inrättades för sex år sedan i #Bangladesh har sparat liv och stoppat vedergällning över hundratals fabriker

DELA MED SIG:

publicerade

on

En oberoende mekanism som tillåter plaggarbetare att direkt höja säkerhetsfrågor gör fabriker säkrare och ger arbetare möjlighet att förespråka för egen säkerhet, enligt en rapport som publicerades av det internationella arbetsmarknadsforumet. Succesen för den klagomekanism som drivs av Accord on Fire and Building Safety i Bangladesh - betrodda av arbetarna för sitt oberoende och dess effektivitet - är ytterligare en anledning till varför programmet borde vara kvar i Bangladesh och fortsätta att fungera självständigt tills regeringen och de lokala institutionerna är redo att ta på sig uppgiften. Nästa högsta hörsel som kunde bestämma Accordets framtid är planerad till denna söndag, 19 maj.

På 15 maj, 2013, tre veckor efter att Rana Plaza-byggnaden i Bangladesh, Bangladeshs fackföreningar, globala fackföreningar och klädföretag bildat ett avtal, undertecknades ett verkställbart avtal som håller de underteckna varumärkena ansvariga för säkerheten i de fabriker där kläderna görs. Förutom det robusta och oberoende inspektionsprogrammet ger Accord en trovärdig och effektiv mekanism för arbetstagare att ta upp klagomål konfidentiellt med skydd mot vedergällning.

Accordet fastställdes och erkände att inspektioner endast är en del av lösningen för att förbättra säkerheten hos plaggfabrikerna och att arbetstagare och deras fackföreningar har det bästa stället att utföra den dagliga övervakningen och rapporteringen om arbetsplatsförhållandena. Accords klagomekanism gör det möjligt för arbetstagare och deras företrädare att på ett säkert sätt rapportera farhågor om hälso- och säkerhetsrisker till en oberoende institution och, om de väljer, anonymt.

"Accords klagomekanism reducerar radikalt möjligheten till en annan Rana Plaza", säger Laura Gutierrez från Worker Consortium. "På morgonen i Rana Plaza-kollapsen försökte arbetare som såg sprickor i väggarna försöka gå in i åtta våningsbyggnaden men tvingades gå till sina symaskiner som hotades av att förlora månadens lön. Det är uppenbart att Rana Plaza tragedi kunde ha förhindrats om arbetarna hade haft en livskraftig kanal för att göra ett klagomål eller vägra farligt arbete. "

Rapporten finner att Accords klagomekanism:

  • Är en verkligt oberoende aveny genom vilken plaggetarbetare i Bangladesh regelbundet tar upp oro för säkerhetsbrott.

  • Ger responsiv och meningsfull åtgärd och lyckas med att säkerställa sanering. Som ett resultat är arbetstagarna alltmer sannolikt att lita på och använda klagomekanismen.

    Annons
  • Säkerställer att arbetstagare kan utöva sin rätt att vägra farligt arbete.

  • Skyddar arbetstagare mot vedergällning.

  • Ger klädmärken och återförsäljare kunskap om problem på fabriksnivå som annars skulle bli oupptäckta och orapporterade.

  • Ger en hög grad av insyn genom offentlig rapportering om alla mottagna klagomål, med uppgifter om deras nuvarande status och upplösning.

  • Minskar potentiell könsfördelning i arbetstagarnas deltagande.

Dessa resultat står i stark kontrast till det fortfarande rudimentära systemet på Bangladeshs institution för inspektioner för fabriker och företag (DIFE).

"Regeringens första försök att inrätta en klagomekanism lever inte upp till granskning. Det finns ett klagomål och kontaktuppgifter på en webbplats, liksom en mobilapp för att lämna in klagomål, men det tillåter inte anonymitet. Denna mekanism rapporterar bara 25 mottagna klagomål, eftersom 2014 varav 13 har lösts, jämfört med 1,329-klagomål som mottogs av Accord under samma tidsperiod, säger Christie Miedema i Clean Clothes Campaign. "Accordet har hänvisat till många fler fall som faller utom räckhåll för denna statliga institution, som inte återspeglas på sin webbplats och således verkar ha blivit ignorerade."

Eftersom denna rapport visar att Accords klagomekanism utöver det mer omfattande inspektionsprogrammet innehåller ett oberoende och kritiskt verktyg för den dagliga övervakningen av säkerhetsvillkoren för arbetstagare. Tack vare sin starka verkställighetsmekanism kan Accord framgångsrikt tillhandahålla korrigerande åtgärder även i de fall där arbetarna klagade över ledningens beteende. Den inneboende maktbalansen mellan arbetstagare och deras arbetsgivare är varför en verkligt oberoende mekanism med verklig sanktionskraft som kan stå upp för arbetstagarnas rättigheter är så avgörande för att meningsfullt förbättra arbetsförhållandena, säger Lynda Yanz i Maquila Solidarity Network.

"Klagemekanismens framgång visar att det i kombination med utbildningsprogrammet som utbildar arbetstagare om hur man rapporterar potentiella säkerhetsöverträdelser är ett nödvändigt, livräddande komplement till Accords inspektionsprogram och ett system som ska emuleras med samma nivåer av oberoende, öppenhet och legitimitet i andra länder och bortom byggsäkerhetsområdet, säger Elena Arengo från Internationella arbetsmarknadsforumet.

Accords oberoende inspektions-, utbildnings- och klagomekanism har lett till påtagliga förändringar av arbetstagare i Bangladesh och har ökat internationellt förtroende för landets plaggindustri. Med en ny High Court-dom om framtiden för detta program som berodde på maj 19 understryker de fyra vittnes signatärerna till Accord på nytt behovet av att fortsätta Accords självständiga arbete tills den lokala regleringsmekanismen har visat sig redo.

Mer information

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend