Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Hur kommer #ConservativeParty att välja Mays efterträdare?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Storbritanniens premiärminister Theresa May har sagt att hon kommer att avgå när hennes brexitavtal med Bryssel har godkänts av parlamentet och regeringen har sagt att den hoppas att göra detta när parlamentsledamöterna tar semester för sommaren i slutet av juli, skriver Kylie MacLellan.

Lagstiftare ska rösta om lagstiftning för att ratificera Mays Brexit-avtal i början av juni. Men hennes affär har redan avvisats tre gånger och om även detta lagförslag röstas ner kommer det sannolikt att innebära slutet av majs premiärskap.

Ett nationellt val utlöses inte automatiskt om hon ställer sig, istället är det upp till hennes konservativa parti att välja hennes ersättare som partiledare och premiärminister.

Så här kommer den processen, som övervakas av partiets 1922 års kommitté, sannolikt kommer att fungera.

KANDIDATER NOMINERADE

Kandidater som ställer upp för ledarskapet måste nomineras av två andra konservativa lagstiftare. Ett stort antal konservativa verkar tränga sig på att ersätta May so det kan finnas ett brett fält av kandidater.

RÖSTNING AV MPS

Annons

Konservativa lagstiftare håller sedan flera omröstningar för att minska antalet kandidater. Varje gång de uppmanas att rösta på sin favoritkandidat i en sluten omröstning, och personen med minst röster elimineras.

 

Denna process upprepas tills det finns två kandidater kvar. Omröstningar har tidigare hållits på tisdagar och torsdagar.

MEDLEMSOMRÖSTA

De två sista kandidaterna skickas sedan till en postomröstning av det bredare konservativa partiets medlemskap, där vinnaren utses till den nya ledaren. Partiet hade 124,000 2018 medlemmar i mars XNUMX.

Det finns ingen fast tidsperiod för detta. Vid den senaste ledarskapstävlingen 2016 skulle denna omröstning pågå i cirka nio veckor men gick inte vidare efter att Mays motståndare, Andrea Leadsom, drog sig ur loppet. Vid den förra tävlingen 2005 tog processen omkring en månad.

VEM ÄR STATSMINISTER UNDER TÄVLINGEN?

May skulle förväntas stanna kvar som premiärminister tills hennes efterträdare valdes, även om vissa lokala medier har föreslagit att en tillfällig ledare kan utses under tiden.

KAN PROCESSEN SNABBAS PÅ?

Om May lämnar innan ett brexitavtal har godkänts, är det möjligt att 1922 års kommitté skulle kunna föreslå en snabbare tävling för att få en ny ledare på plats så snart som möjligt för att förhandla med EU inför Storbritanniens avgång den 31 oktober.

Lagstiftare kan också försöka slå sig samman kring ett mindre antal kandidater för att göra processen för att välja de två sista att lägga till medlemskapet snabbare.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend